Laat 2021 een hoopvol jaar worden!

 

Aan het eind van 2020 is het nog even erg spannend. De zorg staat de komende weken centraal. Redden de Brabantse ziekenhuizen het? Kunnen de verpleeghuizen het aan? Weten bedrijven ondanks alle beperkingen te overleven?

En ondertussen zit vrijwel iedereen, ook de inwoners van Gilze en Rijen, vijf weken lang thuis. Dat is niet fijn, maar misschien kunnen we die tijd gebruiken om vooruit te kijken. Vijf weken lang mag je in je stoel naar de spiegel kijken en je afvragen: wat vind ik belangrijk?

Vanuit Groen Gilze en Rijen kijken we in de politieke spiegel. Waar hebben we als gemeente geld voor over? We hebben per jaar ongeveer 70 miljoen euro te besteden aan zaken die we als lokale samenleving belangrijk vinden. Vorige week, in de laatste raadsvergadering, bestemde de raad slechts € 5.000 voor de ‘inclusie agenda’, maatregelen om inwoners met beperkingen goed mee te kunnen laten doen in onze samenleving. Een opdracht vanuit een VN-Verdrag dat in 2016 is afgesloten.

Het college noemde het “ambitieus”, wij noemen het een fooi. We hebben daarom tegen het voorstel gestemd, omdat dit veel te weinig is. We hadden meer oprechte aandacht van onze gemeente voor mensen met een beperking verwacht. Dat is in ieder geval een standpunt waar wij volgend jaar voor gaan!

Wat vinden wij nog meer belangrijk?

Gelukkig hebben we in Gilze en Rijen redelijk wat bossen met wandelpaden in de omgeving, af en toe nog een mooi uitzicht en ook in de bebouwde omgeving nog groene plekken en monumentale bomen. Normaal vallen ze niet op, maar nu kunnen we rustig kijken hoe ze erbij staan. Sinds de corona-crisis en de lockdown komen steeds meer mensen tot de conclusie dat een mooie, groene en gezonde leefomgeving heel wat waard is. Jan den Ouden, onderzoeker aan de Wageningse universiteit, zegt het heel kernachtig: ‘Het bos heeft ons niet nodig, wij hebben het bos nodig.’

Een gezonde woon- en leefomgeving is altijd al een van onze speerpunten geweest en daar blijven we ook in 2021 voor strijden!

Groen Gilze Rijen wenst iedereen veel sterkte en gezondheid toe in het nieuwe jaar. Wij wensen dat 2021 een hoopvol jaar mag worden.

Meer weten over ons? Ga naar groengilzerijen.nl. Reacties ontvangen we graag op info@groengilzerijen.nl.