Weekblad Gilze en Rijen, 11 september 2024;
Vorige week schreven wij van Groen Gilze Rijen over het belang van een gezond en leefbaar buitengebied.
Dat vraagt om een ander verdienmodel en perspectief voor de gebruikers.
Dat gaat niet van vandaag op morgen. Het vergt een lang proces, waaraan de gemeenteraad door middel van haar omgevingsvisie een richting moet bepalen.
In onze buitengebied hebben we duidelijke verschillen. Rijen-oost/Hulten en Bolberg/Weilenseind zijn gebieden met relatief veel woningen en een mix aan activiteiten. Het Raakeind is meer toegespitst op agrarische activiteiten gecombineerd met sier-, bomen- en fruit-teelt.
Intensivering
In Rijen-Oost is iets bijzonders aan de hand. Daar zien wie een intensivering van agro-industriële activiteiten en het is een gebied waar extra woningbouw gepland is, zoals ‘Tussen de Leijen’. In de toekomst gaat dit knellen. De gemeenteraad heeft dan ook twee jaar geleden het college de opdracht gegeven om samen met Tilburg en in overleg met het Waterschap een visie op te stellen voor het gebied tussen Tilburg en Rijen. Hiermee worden op termijn knelpunten opgelost en boeren een perspectief geboden. Deze visie is nu af en aan de gemeenteraad aangeboden.
Het idee is om een groene buffer te creëren tussen Tilburg-Reeshof en Rijen, met als centrale as de ecologische verbindingszone ‘Grote Leij’ met daaromheen natuurinclusieve landbouw.
Patroon doorbreken
Op conventionele landbouwbedrijven zien we vaak uitgestrekte monoculturen, dode zones zonder leven. Natuurinclusieve landbouw doorbreekt dit patroon. Door hagen, bomenrijen, bloemenstroken en vijvers aan te leggen, ontstaat een divers en levendig landschap. Het gevolg? Meer vogels, insecten, zoogdieren en andere dieren die van nature horen in het agrarische landschap. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de boer: een rijkere biodiversiteit trekt natuurlijke vijanden van plagen aan, wat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch kan verminderen.
De grote Leij ligt ook nog eens in een van de laagste gebieden. Natuurinclusieve landbouw maakt bedrijven weerbaarder door de bodem gezonder en veerkrachtiger te maken. Een gezonde bodem houdt meer water vast, wat cruciaal is in droge periodes, en laat water beter doorstromen in tijden van overvloedige regen. Op lange termijn kan dit de gevolgen van overstromingen of misoogsten door droogte helpen beperken.
Groen Gilze Rijen deelt deze visie. Hopelijk doen de andere fracties dat ook.
Info@groengilzerijen.nl
Hits: 78