Weekblad Gilze en Rijen, 12 juni 2024;

Als je googelt naar het woord participatie krijg je veel verschillende vormen te zien. De beste vertaling naar onze gemeente komt neer op meedenken en meedoen.

Een voorbeeld is Sporthal achter de Tuintjes. Verenigingen hebben aangeven waar behoefte aan was bij de inrichting van de nieuwe hal. Veel meer inwoners hebben aangegeven de sporthal op dezelfde plaats te houden. Daar ga je dan samen met de gemeente over in gesprek en probeer je samen tot de beste oplossing te komen. Wat een belangrijk aspect vanuit de gemeente gezien is, of de bestaande sporthal aan vervanging toe is. Daarbij ga je ook kijken of er nog leningen die afgesloten zijn open staan. In welke conditie de sporthal is? Zijn er recent nog kostbare investeringen gedaan enzovoorts. Dit gaat altijd vooraf aan de participatievraag.

Er zijn ook voorbeelden dat inwoners met een idee komen om een straat opnieuw in te richten. Ook dan heeft een gemeente de taak om eerst te gaan kijken of de straat aan vervanging toe is. Zijn de leningen die opgenomen zijn van de vorige inrichting al afgelost? Is deze straat als het gaat om riolering of andere ondergrondse werkzaamheden binnenkort aan de beurt? Want een gemeente moet zich nu eenmaal aan de planning houden als het over inrichting van straten en wijken gaat. Dat wordt ieder jaar in de begroting meegenomen, eigenlijk op dezelfde manier zoals je thuis je vervanging of verbeteringen plant.

Verstandig

Als je teleurstellingen in de participatie wil voorkomen, is het heel verstandig om het idee wat je hebt eerst met de gemeente te bespreken. We zien nu dat er goede ideeën als burgerinitiatief ingebracht worden zonder die toetsing, en dan loop je de kans dat het gewoon financieel niet past. Dat is dan aan twee kanten een teleurstelling. En de bedoeling van participatie is nu eenmaal om samen doelen te realiseren. Dat betekent ook dat je samen vooraf de mogelijkheden goed moet afwegen.

Wil u samen met ons meedenken over de toekomst van onze gemeente? Ga naar onze info@groengilzerijen.nl

Hits: 301