Weekblad Gilze en Rijen, 8 mei 2024;

Het is altijd een speciale tijd: de meidagen. Terugdenken aan hen die gestorven zijn voor onze vrijheid. Iedere familie heeft zo zijn eigen verhaal. Veel ouderen hebben gezwegen over wat ze meegemaakt hebben. Maar ieder jaar duiken er nieuwe verhalen op. Wat heeft jouw grootmoeder of -vader gedaan in de oorlogstijd? Het zijn vragen die niet altijd beantwoord kunnen worden.

We zitten nu in een gespannen tijd, oorlogen op meerdere continenten, en Oekraïne, Gaza, Israël zijn dichterbij dan we denken.

De ontheemden die naar ons land zijn gevlucht, zijn ook dichterbij dan we denken. De Tweede Wereldoorlog, maar ook de oorlogen en conflicten die daarna kwamen, werken nog steeds door, generaties worden daardoor getekend. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Betekenis

Het vliegveld Gilze en Rijen heeft voor vele bewoners een bijzondere betekenis. Nu is het een belangrijke vliegbasis met helikopters als thuisbasis. Als de vliegtuigen landen of vertrekken, denk je vrijwel automatisch aan de functie van de plek. Stel je jezelf dan vragen? Bijvoorbeeld, verdedigen wij onze vrijheid als het erop aankomt?

Wij schrijven over onze omgeving, over de leefbaarheid en het milieu, over onze wetten en regels, willen we die verdedigen als ze aangetast worden? Koesteren we onze vrijheid wel voldoende? Beseffen we dat ook een wankele democratie zich moet verdedigen?

De uitgesproken teksten, de namen die uitgesproken worden, vormen het hart van de herdenkingsbijeenkomst in Gilze. Even stilstaan in het hier en nu, dat is de kracht van de herdenking.

Info@groengilzerijen.nl

Hits: 78