Weekblad Gilze en Rijen, 21 februari 2024;

De afgelopen weken vroegen twee zaken aandacht: ten eerste de wereldwijde klimaatontwikkelingen rondom de oceanen. Daar krijgen wij ook plaatselijk mee te maken, al is het maar omdat wij op een hoger gedeelte wonen in Gilze en Rijen, op termijn zullen veel mensen uit de Randstad naar het oosten moeten verhuizen.

‘T wad, wat is daarmee? Ten tweede, de wadden hebben steeds meer last van negatieve veranderingen van de natuur. De effecten van de opwarming van de waddennatuur beginnen zichtbaar te worden. ‘De schelpen leggen het loodje’ met andere woorden de Waddennatuur dreigt te verdwijnen. Niets nieuws onder de zon, of toch wel?! Ja, dat de Waddenzee steeds zouter wordt, en daarmee het leefgebied van schelpdieren, vissen en vogels totaal in de war stuurt.

Een goed glas wijn

Wie ligt er wakker van zo’n tekst? De Wadden liggen ver weg van Gilze en Rijen, ruim 200 kilometer. Schouwerzijl in Groningen bijvoorbeeld ligt op een kleine afstand van Schiermonnikoog, en daar wordt wijn verbouwd. Wie had dat kunnen denken. Maar die verschuivende grens zegt wat of niet soms? Klimaatverandering…

De boodschappers zijn de klos

Waarom schrijven jullie over zoiets als de Wadden? Simpel, omdat het een voorbode is waar we niet op voorbereid zijn. Natuuraantasting is een langzaam proces, dat door weinigen wordt opgemerkt, en als dat wel het geval is, dan zijn de boodschappers de klos.

Terug naar onze eigen woonomgeving, gaan we de zaken met visie aanpakken? Wij begrijpen ook wel dat je niet steeds kunt wijzen op die trendmatige nadelige klimaatveranderingen, maar we moeten ons wel voorbereiden. Wegkijken is niet het juiste antwoord! Als Groen Gilze Rijen zullen we ook op dat soort zaken – de nu nog ver van mijn bedzaken – alert moeten zijn, want in onze ogen moeten we zuinig zijn op onze omringende natuur. We vinden het gewoon, maar zo gewoon is het niet meer. Surea, de Chaamse bossen, Wolfsweide, de Boswachterij Dorst, de Bolberg, de Duiventoren, en Steenoven, om maar een paar gebieden of terreinen te noemen, zouden eigenlijk omgetoverd moeten worden tot een ‘regionaal park’. Waar bescherming de boventoon voert.

Info@groengilzerijen.nl

Hits: 505