Weekblad Gilze en Rijen, 10 januari 2024;

Een gemeente heeft een gemeenschappelijk doel: er zijn voor haar inwoners. Dat betekent dat het lokale beleid afgestemd wordt op de gemeenschap. Dat de ambtelijke organisatie kennis heeft van de omgevingsfactoren die er toe doen. Meedenken, als motto.

Veel kwesties over klimaatveranderingen lijken tot nu toe nauwelijks van toepassing te zijn op onze omgeving, maar daar komt langzaam verandering in. Was het eerst verdroging, nu zien we dat het water stijgt in Brabant, en ook in de nu nog droge gedeelten krijgen de uit hun oever tredende rivieren invloed op de vernatting van het landschap. Wat ver weg lijkt, komt in extremere vorm naar ons toe.

Frozen Planet

In de tv-documentaire Frozen Planet 2, die in de eerste week van het nieuwe jaar uitgezonden werd, vertelt de bijna honderdjarige David Attenborough over de veranderende bevroren planeet, waar de ijskappen en gletsjers smelten en het zee-ijs steeds sneller afneemt. En niet verwonderlijk: dat heeft gevolgen voor mens en dier, dus ook voor ons.

De beelden zijn in meer opzichten adembenemend. Maar we beseffen nauwelijks wat zoiets voor ons betekent. Wellicht nu ver weg van ons bed, maar de kajakkende inwoner van Groenland, maakt heel duidelijk: wat wij nu meemaken, staat bij u voor de deur. Denk na over uw eigen CO2-footprint op middellange termijn. Wat kan ik daar individueel of als gemeenschap aan doen?

Obstakel

Kijk zelf naar waar nu in onze gemeente het water staat, kunnen we op die plekken bouwen? Is het stroomgebied van de Ley niet een obstakel? Of kijk naar de aanpalende bosgebieden, zijn die divers genoeg? Bij een meter waterstijging van de Noordzee, staan sommige delen hier vlakbij onder water. We zullen ook in Gilze en Rijen verder vooruit moeten kijken en nu maatregelen verzinnen voor de gevolgen van klimaatveranderingen, die op ons afkomen. We zijn gewend om weg te kijken, om de ontwikkelingen te bagatelliseren, maar dan ben je politiek niet goed bezig. Wij pogen dit jaar die langere termijnvisie in het vizier te krijgen. Wie wil meedoen laat het Groen Gilze Rijen weten.

Info@groengilzerijen.nl

Hits: 652