Weekblad Gilze en Rijen, 29 september 2023;

Dat is schrikken! Lees je in de krant dat het culturele hart van Gilze de Schakel te koop staat, samen met vier basisscholen uit Hilvarenbeek en Goirle.

Vooral de inwoners uit Gilze worden hier heel onrustig van, want de Schakel is niet alleen het gebouw waar veel verenigingen hun bijeenkomsten hebben, maar waar ook de bibliotheek is gevestigd. Een culturele voorziening waar veel Gilzenaren gebruik van maken, evenals van het budgetcafé. In de Schakel kunnen de inwoners weer gebruik maken van de geldautomaat, die bijna weggesaneerd was.

Maar dit is lang nog niet alles wat daar plaatsvindt. Film, toneel, het sauwelen, kortom als er binnen festiviteiten zijn, dan vinden die voor 99% plaats in de Schakel. Dit dorpshart van Gilze zou zomaar in handen kunnen komen van een vreemde financiële instelling.

Daar wil je toch eigenlijk niet aan denken. Wij van Groen Gilze Rijen kijken dan altijd met een schuin oog naar Molenschot en Hulten. Daar zijn de culturele centra eigendom van de gemeenschap. De centra zijn een onderdeel van de gemeenschap. Ze worden volledig gerund door vrijwilligers, en dat heeft voor deze twee kernen een enorme meerwaarde.

Maatschappelijke zorgplicht

Vooral in Molenschot wordt de Molenwiek gezien als het hart van het dorp. Dit is in Gilze niet anders. Ook hier is de Schakel een onmisbare plaats waar de Gilzenaren elkaar ontmoeten en voor het dorp een enorm verbindende factor zijn.

Het mag toch nooit de bedoeling zijn dat een woningbouwcorporatie als Leystromen zijn maatschappelijke taak uit het oog verliest. Ze zouden een toekomstgerichte zorgplicht gestalte moeten geven. De maatschappelijke legitimatie ligt juist in het verbinden van inwoners en hun omgeving.

De meest natuurlijke eigenaar van een dergelijk complex is wat ons betreft de gemeente.

Wij van Groen Gilze en Rijen gaan ervan uit dat de mensen die hier verantwoordelijk zijn de Gilzer gemeenschap niet in de kou laten staan.

Wilt u met ons meedenken over de toekomst van Gilze en Rijen, dan bent u welkom in het gemeentehuis. Een klein berichtje op onze info en wij nemen contact met u op.

Reacties: info@groengilzerijen.nl

Hits: 836