Weekblad Gilze en Rijen, 21 juni 2023;

Er gaat geen week voorbij of het staat wel ergens in het nieuws: jonge mensen hebben in de huidige woningmarkt nauwelijks kans om hun eigen huis te kopen. Het tekort aan woningen en hoge vraagprijzen is al jarenlang een probleem. En juist nu de woningprijzen lijken te dalen, stijgt de hypotheekrente, waardoor starters nog steeds weinig mogelijkheden hebben om hun eigen plek te vinden.

Ook in onze gemeente lopen we hier tegenaan. En natuurlijk kunnen we zo’n landelijk probleem niet even eenvoudig oplossen. Dat neemt niet weg dat Groen Gilze en Rijen, samen met andere partijen in de gemeenteraad, aan het kijken is welke mogelijkheden er wel zijn.

Aanpassen

Aan het einde van dit jaar gaan we de woonvisie aanpassen. Behalve het probleem van de starters, zijn er meer redenen om ‘wonen’ eens opnieuw onder de loep te nemen. Dat we steeds meer een- en tweepersoonsgezinnen krijgen bijvoorbeeld. Daardoor is er meer vraag om grote woningen te kunnen splitsen, maar moeten we ook bij nieuwbouwwijken goed bekijken wat voor soort woningen we willen bouwen. Of ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen, maar dat daarvoor hun woning wel geschikt moet zijn.

Vooruitlopend op het aanpassen van de woonvisie zijn we al wel aan het bekijken wat we kunnen regelen voor starters. Het meest concreet zijn plannen om tijdelijke woningen voor een periode van 10 jaar toe te staan, waarschijnlijk in de vorm van ‘tiny houses’. Dat zijn kleine, maar slim ingedeelde huizen die ruimte bieden aan 1 tot 2 personen. Vaak zijn tiny houses ook verplaatsbaar. Door de periode van 10 jaar is alleen een tijdelijke vergunning nodig, en daardoor hebben we minder te maken met allerlei regelgeving. Deze ‘tijdelijke woningen’ zijn sneller te regelen dan reguliere huizen.

Verlichten

Dit is uiteraard geen permanente oplossing, maar kan wel de nijpende woningnood iets verlichten. En over 10 jaar ziet de woningmarkt er misschien wel heel anders uit. In de tussentijd blijven we werken aan creatieve oplossingen om de woonsituatie in onze gemeente te verbeteren. Ben je starter en heb je ook een creatief idee? Of woont u al in onze gemeente en wilt u meedenken over de woonvisie? Neem dan contact op met Groen Gilze en Rijen via info@groengilzerijen.nl.

Hits: 1057