Weekblad Gilze en Rijen 10 mei 2023;

De zomers worden warmer en droger, en de bossen hebben daaronder te leiden. Dat heeft consequenties voor onze natuurlijke leefomgeving, normaal gesproken kunnen bossen zich na een droge warme periode weer herstellen. Maar dat proces lijkt verstoord te zijn. In heel Europa is die dalende tendens waar te nemen. Maar wie ligt er wakker van?

De meesten van ons niet, toch moeten we nu gaan handelen, waarom zo zul je je afvragen? Door de combinatie van droogte, watertekorten en verschuivende klimaatgrenzen zijn we genoodzaakt ons beleid om bomen te planten nu aan te passen. Bossen groeien nu eenmaal traag. De beuk, de fijnspar, de lariks, typische Nederlandse boomsoorten kunnen niet tegen droogte, dus die zullen in komende twee decennia steeds vaker het loodje leggen.

Het Nederlandse klimaat begint steeds meer te lijken op dat van Zuid-Europa. Daar groeien andere soorten bomen: de elsbes, de boomhazelaar en de tamme kastanje en de walnoot.

Met het herstellen van de natuur dienen we daar rekening mee te houden. Het aardige is dat deze varianten goed tegen droogte kunnen en andere boomsoorten niet verdringen. GGR is voorstander van deze manier van vooruitdenken: stem de nieuwe aanplant af op die drogere toekomst.

De zomereik doet het nog steeds prima in Nederland, maar heeft wel steeds meer last van stikstof, het loont dus de moeite om van deze soort de zaden uit Zuid-Europa te halen die wel beter bestand zijn tegen de veranderingen.

Een andere methode is aansturen op meer gemengde bossen, met andere woorden, maak in je plannen extra ruimte vrij voor klimaatbestendige bospercelen en plantsoenen. Bossen en andere planten die bestand zijn tegen langdurige drogere perioden.

Zorg ook dat je naast een dergelijk bomenbeleidsplan een helder communicatieplan schrijft. Leg aan onze inwoners uit wat, waar en waarom je anticipeert op 2050. Het klimaat verandert sneller dan we denken, en bomen groeien nu eenmaal langzamer, dus vandaar onze oproep aan de gemeente: begin met planten, zet alles op alles om iets terug te winnen op die steeds dichterbij komende klimaatverandering. Vergroening vraagt om inspanningen en een vooruitziende blik. Wij willen zo snel mogelijk een gemeentelijke gedragsverandering zien. Geen woorden maar daden.

Info@groenglizerijen.nl

Hits: 886