Weekblad Gilze ne Rijen, 26 april 2023;

De nieuwe gemeenteraad is nu ruim een jaar onderweg. Voor een aantal leden van Groen Gilze en Rijen is dit de eerste keer dat ze in de raad zitten. Een van hen is Quirine van Aerts. Hoe heeft zij het afgelopen jaar ervaren?

Quirine: ”Een jaar raadslid, het voelt gek om dat te zeggen. Het ene moment voelt het alsof ik al veel langer in de raad zit, het andere alsof ik nog zoveel moet leren. Toen ik als raadslid begon was het vrij overweldigend. Ik was hoogzwanger, we hadden niet verwacht zoveel zetels te krijgen, en mijn man Jean-Paul – nummer 5 op de lijst – had zijn zetel afgestaan zodat een van ons twee in de avond bij onze kinderen kan zijn. Het voelt dan ook vaak alsof ik ‘namens ons twee’ iets zeg. Nieuw raadslid worden is spannend. Een kwart van de vrouwelijke raadsleden beslaan maakt het net wat spannender. Want probeer je maar eens goed verstaanbaar te maken tussen al die mannelijke stemmen. Gelukkig heb ik hier vooral binnen onze eigen partij geen last van!”

Inhoud

”Als raadslid probeer ik tijdens vergaderingen ervoor te zorgen dat we altijd op inhoud discussiëren en goed naar elkaar te luisteren en het dialoog met elkaar aan te gaan. Want wanneer dat lukt, dan worden er mooie resultaten behaald zoals moties die door de voltallige raad worden gesteund. Een keer in het winkelcentrum vertelde een voorbijganger dat ze vond dat wij als raad niet samenwerkten maar alleen aan het ‘bekvechten’ waren. Dat raakte me. Ik hoop dat ik haar en ook de rest van onze inwoners het tegendeel kan bewijzen.”

Stap voor stap

”En hoe nu verder? Groen, kunst en cultuur, een fijne en veilige leefomgeving: daar heb ik me aan gecommitteerd. Stap voor stap komt dit een stukje dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. Daar ga ik me nog jarenlang hard voor maken. Heb je vragen voor me of ideeën? Spreek me aan als je me ziet, of mail me op quirine@groengilzerijen.nl.”

Hits: 745