Weekblad Gilze en Rijen, 5 april 2023;

Groen Gilze en Rijen werd vorig jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, als nieuwste politieke partij in één klap mede de grootste met 6 zetels in de raad. Dat kwam voor iedereen als een verrassing, zeker ook voor ons. De reden dat zo veel mensen hun vertrouwen in ons hebben uitgesproken, is dat wij heel duidelijk hebben gemaakt waar we voor staan.

Tijdens de verkiezingen en ook daarna heeft Groen Gilze en Rijen een aantal belangrijke beloften gemaakt. Eén van de meest belangrijke was (en is): de Julianastraat krijgt een fiets-voetgangerstunnel of anders geen tunnel.  

In het afgelopen jaar is hard gewerkt om die belofte waar de kunnen maken. Afgelopen maandag 3 april is dan ook het besluit genomen: de tunnel in de Julianastraat wordt een fiets-voetgangerstunnel.

Waarom vinden wij dit de beste optie?

Een fiets- en voetgangerstunnel is de meest verkeersveilige optie voor fietsers en voetgangers. Je hebt immers geen last van auto’s die (te) hard rijden, fietsers en auto’s zijn elkaar niet aan het hinderen. Ook kunnen voetgangers en mensen die minder goed ter been zijn (en met een scoutmobile rijden) veilig van noord naar zuid gaan zonder verplicht een lift te moeten pakken.
De leefbaarheid en gezondheid van inwoners langs de Julianastraat gaat fors vooruit, door minder geluidsoverlast door de auto’s en minder luchtvervuiling.
Mensen die echt met de auto vanuit Rijen-zuid naar het centrum willen of omgekeerd, kunnen gebruik maken van de Maczektunnel of de nieuwe Vijf Eiken tunnel. Dat is wel iets omrijden, maar met de auto is dat geen enkel probleem.
Het plan past bij de visie om gezonder en veiliger te bewegen binnen het dorp en om het centrum autoluw te maken.

En hoe zit het met de brandweer? Door het extra treinverkeer wordt nu al vaker gebruik gemaakt van de Generaal Maczektunnel. Wanneer de Julianastraat geen optie meer is, komt er een alternatieve route via de overgang van de Vincent van Goghstraat en er zijn gesprekken met Defensie om de brandweer van het vliegveld ook in te zetten. Veiligheid verzekerd!

Groen Gilze rijen blijft zich inzetten voor het waarmaken van onze beloftes. Vragen of opmerkingen? info@groengilzerijen.nl

Hits: 206