Weekblad Gilze en Rijen, 11 januari 2023;

Hoeveel mensen uit Gilze en Rijen gaan skiën in Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk? Zwitserland en Italië misschien. Wij weten het niet. Maar dat er iets aan de hand is, wordt steeds duidelijker. Toch hoopten we op een uitgelezen Elfstedentocht, de tocht der tochten, door het bevroren Friese landschap. Na zeven dagen ijskoude spatte de droom alweer uit elkaar.

De professionele skiërs wilden ons wijzen op de ecologische voetafdruk. Dat roepen ze niet zomaar, want de gletsjers zijn echt aan het verdwijnen. Natuurlijk komen ze op voor hun eigen belang, maar goed dat doen ze wel openlijk. Sinds de jaren 50 is al veertig procent van de hoeveelheid gevallen sneeuw in Oostenrijk foetsie. De sneeuwkanonnen verdoezelden de waarheid, we dachten: het gaat wel over. Met een beetje techniek redden we het wel, maar niets is minder waar. De klimaatverandering zet door, en begint steeds uitdrukkelijker sporen te trekken.

Kunnen we onze ecologische voetafdruk daadwerkelijk verminderen?

Stichting Het Wereld Natuur-Fonds Nederland (WWF) doet een poging om met een test helder te maken wat we doen. De voetafdruktest van het WWF geeft inzicht in je eigen houding qua lifestyle. ‘Leef jij op grote of kleine voet? Met deze test krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde’. Natuurlijk voel je al snel aan dat je waarschijnlijk op een te grote voet leeft. Maar de vragen zijn wel op een vriendelijke wijze gesteld, dus het zet je toch aan denken. Welke keuzes maak je?

De gletsjerspecialist uit het NOS-bericht Marc Olefs zegt het met onontkoombare logica: ‘De hoeveelheid sneeuw neemt af en ook het sneeuwdek ligt er korter. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat er meer regen dan sneeuw valt en ook dat de sneeuw die al gevallen is, sneller smelt.’

Het weer voorspellen is een hachelijke zaak. Klimaatveranderingen duiden nog moeilijker. Al de aanwijzingen en de daar bijbehorende metingen overtuigen ons maar matig, de wintervakantie-aanbiedingen geven niet aan dat de skipistes groen blijven. Nee, ons gedrag veranderen, doen we pas als we met eigen ogen zien dat de grenzen verschuiven. Het menselijk gedrag van ‘het zal wel meevallen’ zit diep verankerd. Dat heet optimisme. De vraag is wel: waarop baseren we dat?

Dat zit hem in ’t zal wel’. Ofwel instemming vermengd met Ironie. Vanuit Gilze en Rijen zijn de skipistes ver weg, het wordt pas vervelend als je met je skischoenen in de modder staat. Klimaatverandering vraagt veel denkkracht: of geloven we het wel?

info@groengilzerijen.nl

Hits: 65