Weekblad, Gilze en Rijen, 21 december 2022;

De afgelopen maanden was het een ware hype: de Jumbo-plaatjes van Heemkring Molenheide. Het verleden kwam weer tot leven, verhalen werden op schoolpleinen gedeeld en volwassen mensen voelden zich weer kinderen die naarstig hun verzamelalbums compleet probeerden te maken. Erfgoed leeft, blijft leven en brengt veel herinneringen met zich mee. Daar kunnen we veel meer, aldus Groen Gilze en Rijen.

En dat gaat gebeuren. In 2023 stelt de gemeente een nieuwe, nog niet bestaande, erfgoedvisie op. Bij die visie horen ook kaarten waarop staat wat als archeologisch en cultuurhistorisch van belang wordt geacht. En wat op kaarten staat, willen wij in de openbare ruimte brengen. Hoe? Middels de raadsbreed gesteunde en aangenomen motie ‘Erfgoed herleeft op nutskasten’. Wat houdt dit in? In 2024 willen wij ten minste 10 saaie, grijze en vaak bespoten nutskasten voorzien van foto’s van de locatie waar de kast staat, maar dan in de vorige eeuw. Dit is nu al in meerdere gemeenten te zien zoals Tilburg en Breda. Ieder jaar komen er hier meer van deze kasten bij omdat het vele mooie gesprekken op straat oplevert, maar ook omdat is gebleken dat deze beplakte nutskasten bijna altijd met rust worden gelaten door graffiti-spuiters. Een win-win situatie dus: een mooie ‘city clean up’ en erfgoed op straat. Wij hopen dan ook dat 2024 de start gaat zijn van een jarenlange traditie.

Heemkring Molenheide heeft medewerking toegezegd voor dit initiatief. Maar wij horen graag van de inwoners van de vier kernen welke plekken zij graag uitgelicht zien. Ideeën? Mail ze naar info@groengilzerijen.nl 

Hits: 82