Weekblad Gilze en Rijen, 14 december 2022;

In een afgeladen zaal in de Boodschap hield Lucas Meijs, Professor of Volunteering, Civil Society and Businesses aan de Erasmus Universiteit, afgelopen vrijdag – 9 december – een met kwinkslagen gelardeerde lezing.

De titel van zijn verhaal ‘Vrijwilligerswerk van de toekomst: back to the future?’ gaf meteen aan dat de ‘performance’ een behoorlijk academisch tintje had.

De zaal zat, zoals te verwachten was, vol met vrijwilligers. VIPvoorElkaar had eerder in het jaar de Nationale Vrijwilligersprijs 2022 gewonnen. De vrijwilligers uit Gilze en Rijen werden getrakteerd met een blik op de toekomst. Lucas Meijs, een internationale expert uit Rotterdam liet aan de hand van ervaringen zijn licht schijnen op het fenomeen ‘vrijwilligers in transitie’. Zijn lezing bevatte veel handvatten om het vrijwilligerswerk te voorzien van inzichtelijke ‘frames’, woorden, beelden en cijfers die de ontwikkeling lieten zien van het werk dat vrijwilligers in de maatschappij verrichten. In zijn betoog dat doorspekt was met voorbeelden probeerde hij de impact op de samenleving te schetsen. En tegelijkertijd een aantal beelden die we ongemerkt hebben over vrijwilligerswerk te nuanceren. Bijvoorbeeld de relatie tussen professionals en vrijwilligers. Als vrijwilligersorganisatie kun je door daar je aandacht op te richten, veel te weten komen over hoe vrijwilligers hun taak opvatten. De vrijwilligers die in Gilze en Rijen afval rapen, doen dat met veel passie, zonder een groot opgetuigde organisatiestructuur. Ze doen dat meestal individueel, en weten dat hun bijdrage gewaardeerd wordt als vrijwilliger puur sang. Anderen doen dat vaak in groepsverband, VIPvoorElkaar is daar zelf een voorbeeld van. Vrijwilligerswerk heeft de toekomst. Niet onderschatten, en vooral de verborgen krachten vrij podium geven. Een mooie boodschap.

info@groengilzerijen.nl

Hits: 62