Weekblad Gilze en Rijen, 7 december 2022;

Afgelopen week was een drukke en een interessante week.

Zo zijn we bij de informatie-avond geweest voor de oprichting van een regionaal publiekelijk ontwikkelbedrijf en was er een bezoek aan een burgerinitiatief voor natuurontwikkeling.

Zo op het oog hebben deze twee onderwerpen niet zo veel gemeen. Maar is dat ook zo?

De gemeenten in de regio Hart van Brabant willen in het voorjaar van 2023 een eigen ontwikkelbedrijf gaan oprichten. Dit bedrijf zal zich gaan richten op Energie en Klimaat. Een soort van PNEM van vroeger. Hiermee kunnen we beter inspelen op de regionale Energie en Klimaat strategie (REKS). Het is namelijk verstandig om niet alles aan de markt over te laten. Het geld blijft zo in de regio en vloeit niet weg naar het buitenland. Ook inwoners kunnen heel makkelijk mee participeren. Daarnaast zal het ontwikkelbedrijf via een Klimaatfonds investeringen in de regio doen om ons beter aan de gevolgen van de klimaatsverandering aan te passen. Bij oprichting komt er gelijk 4 miljoen euro ter beschikking voor klimaatactiviteiten. Het weer wordt steeds extremer met droogte of juist overstromingen en daarvoor zijn ruimtelijke ingrepen nodig.

Wouwerbeek

Voor dit laatste onderwerp waren wij met enkele enthousiaste Gilze inwoners gaan kijken bij de Wouwerbeek. Deze beek ligt in Gilze-Zuid en loopt helemaal door via Bavel naar Breda. Er is overeenstemming met een aantal grondeigenaren om deze beek te verbreden en natuurlijker in te richten. Er komt zo meer ruimte om piekbuien op te vangen in ‘retentiegebieden’. Dit zijn stroken land die langs de beek deels worden verlaagd om het water op te kunnen vangen, zodat elders er geen (ongewenste) overstromingen plaats vinden. We zijn ook in Bavel gaan kijken, naar hoe de inrichting zou kunnen worden.

Voor het totale project heeft de gemeente nog niet voldoende geld beschikbaar, maar het zou een mooi idee zijn om dit project bij het klimaatfonds aan te melden. Want dit pas perfect in de doelstelling van het klimaatfonds en het plan ligt al klaar. Een win-win situatie.

Heeft u vragen over dit artikel, neem gerust contact met ons op via info@groengilzerijen.nl

Hits: 63