Weekblad Gilze en Rijen, 23 november 2022;

GGR was samen met de bewoners van Rijen-zuid te gast bij Energie Gilze Rijen (EGR) in het kantoor van Leystromen. Ook waren er twee medewerkers van het team duurzaamheid van de gemeente aanwezig. Mooi van Leystromen om hun kantoor hiervoor open te stellen.

 Er waren door EGR totaal vijf verschillende huizen nauwkeurig gescreend. Hierdoor kregen wij een behoorlijk overzicht gepresenteerd wat de mogelijkheden waren om te isoleren. En wat de mogelijkheden waren om in de toekomst gasloos te kunnen wonen. Opmerkelijk was dat ieder huiseigenaar op zijn of haar eigen wijze al bezig was om te verduurzamen. Waar de één voor zijn woning houtstook als voorlopige oplossing ziet, is de ander al bezig met optimaal isoleren en daardoor het gasgebruik te minimaliseren. Wat EGR knap verwerkt had bij deze vijf huizen in de presentatie. De kosten van het isoleren waren apart inzichtelijk in beeld te gebracht. En daarnaast was de berekening om van het gas af te gaan helder voorgesteld.

Wat heel opmerkelijk was, het isoleren is kostentechnisch relatief best goedkoop te noemen, maar daarentegen was van het gas afkomen nog best duur. Al bij al was deze avond voor de aanwezige inwoners zeer leerzaam en werd er ook volop nagedacht over de toekomst van de wijk. Terecht werd er hardop nagedacht of bedrijven als Ketergroep en Thekonverzinkerij geen restwarmte over hadden om Rijen zuid van het gas af te helpen. Of ook het vliegveld, met namen defensie, mogelijkheden kan bieden voor het gasprobleem. Mooi, dat er gezamenlijk over dit soort oplossingen wordt nagedacht, dat toont ook de kracht van samendoen.

Verduurzamen doen we samen. Wilt u hierover met ons van gedachte wisselen, neem dan contact met ons op via info@groengilzerijen.nl

Hits: 70