Weekblad Gilze en Rijen, 16 november 2022;

 Op 10 november is raadsbreed de motie aangenomen om in 2023 deel te nemen aan het NK tegelwippen. Groen Gilze en Rijen is hier ontzettend blij mee.

Elke tegel minder betekent namelijk meer…plek voor water om de aarde in te gaan, schaduw, biodiversiteit, voedsel en onderdak voor dieren en insecten, zuivering en afkoeling van de lucht en tot slot een aantrekkelijkere gemeente. En wat er in de plek kan komen voor die tegels? De keuze is reuze: bomen, klimmers, struiken, heggen, bollen, een- of meerjarige planten. Allemaal dragen zij bij aan het herstel van onze natuur en vergen lang niet altijd veel onderhoud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alliums, vrouwenmantel, tongvaren, vergeet-mij-nietjes of de bosrank.

Er zijn behoorlijk veel tegels zowel de openbare ruimte als (voor)tuinen die in onze gemeente vervangen kunnen worden door groen. Dit is ook noodzakelijk om klimaatveranderingen terug te draaien. En daar hebben we iedereen voor nodig. Want besluiten alle 11.403 woningen uit onze gemeente vier tegels of 1 m2 tegel te vervangen door groen, dan geven wij 45.612 tegels oppervlak terug aan de natuur. Uw kleine inzet maakt een groot verschil!

Wij kijken vol vertrouwen uit naar de initiatieven die in 2023 gaan komen en ondersteunen deze van harte. Wij hopen dat we veel meer dan 45.000 tegels gaan verwijderen. Maar u hoeft niet te wachten tot 2023. Want wist u dat het nu het perfecte seizoen is om bollen te planten? Het zou mooi zijn als u nu al de ruimte voor onder andere deze bollen vindt door tegels weg te halen.

Inspiratie vindt u op de website van het NK tegelwippen: nk-tegelwippen.nl Suggesties? Stuur ze naar info@groengilzerijen.nl

Hits: 50