Weekblad Gilze en Rijen, 7 september 2022;

Afgelopen week bezocht GGR een bezorgde bewoner die aan de rand van het bos bij de Statenlaan woont. Bosbranden teisteren al de hele zomer Europa en hebben inmiddels ook Nederland en zelfs Rijen bereikt. Een terechte vraag van de bewoner was daarom: wat doet onze gemeente hieraan?

Niet alleen deze bewoner maar ook zijn buren maken zich zorgen om de onderhoud van het bos achter hun huis door de gemeente. Enorm veel sprokkelhout heeft zich in de loop der jaren opgehoopt. Natuurlijk is dood hout bevorderend voor de natuur, maar in deze hoeveelheid al snel een brandhaard. De gemeente gaf aan dat dit ter bevordering van de flora en fauna is. Echter zijn er inmiddels zoveel brandnetels en bramen dat er een monocultuur is ontstaan die niet bevorderlijk is voor de biodiversiteit.

Deze bewoner heeft daarom zelf het heft in handen genomen en zijn buurtbewoners inmiddels met zijn passie aangestoken: zelf een brandgang gecreëerd met hoge aarden wal en een Blije Bijen Bos ontwikkeld waarin ontzettend veel verschillende planten en bomen zijn die wel bevorderlijk zijn voor de flora en fauna. Iedereen kan hier een kijkje in nemen, een echte aanrader. Maar goed, hoe zorgt onze gemeente ervoor dat dit bos niet in vlammen opgaat? Wij hebben deze vraag naar het College van B&W toegestuurd en willen ons laten informeren hoe we onze gemeente, nu we steeds langere droge perioden krijgen, zo veilig mogelijk krijgen voor natuurbranden en hier actie op ondernemen.

Voor nu willen wij onze complimenten aanbieden aan de bewoners van de Statenlaan die met hun hart zorg dragen voor de natuur.

Hits: 41