Weekblad Gilze en Rijen, 23 februari 2022

In de afgelopen raadsperiode heeft de coalitie – Kern75, CDA, Gemeentebelang en VVD – voor een risicovolle financiële richting gekozen. Dat kun je ambitie noemen, maar als het gemeentelijk bankroet in zicht komt, is er iets grondig misgegaan.

 De reserves zijn vrijwel uitgeput, niet voor niets moeten de geplande sporthallen in Gilze en Rijen in de ijskast gezet worden. Heeft de tijdelijke CDA-wethouder Stinenbosch het over versoberingen in de Spoorzone, kan het onderhoud aan het rioleringsstelsel bij lange na niet uitgevoerd worden. En dat is nog niet alles. Projecten zijn met weinig regie naast elkaar opgestart. Wij vinden het niet zo gek dat het ambtelijk apparaat overbelast raakt, en dat komt niet enkel omdat vacatures niet vervuld raken. Een sporthal die binnen een half jaar met een miljoen over het geplande budget gaat, is niet uit te leggen. De lege portemonnee heeft dus gevolgen.

De uitgangspunten van bijvoorbeeld Midden-Brabant Poort worden loslaten, geen aandacht meer voor een zorgvuldig duurzaam ruimtegebruik. Ook bij andere (bouw)projecten wordt meer winst nagestreefd ten nadelen van de kwaliteit. En u weet ‘goedkoop is duurkoop’.

Het meest vreemde wat het CDA in de Commissie Middelen te berde bracht, was het idee dat de ABG-ambtenaren gehuisvest moesten worden in de Spoorzone, het liefst nabij het station. Wetende dat je geen geld meer hebt, en dan toch doodleuk een onbegaanbaar pad bewandelen. Want ja, het monumentale raadhuis verpatsen onder druk van de publieke opinie dat is nu een brug te ver. Eerst niet, want toen wilde de coalitie naar het nauwelijks bereikbare Audax-gebouw in Gilze en kon het huis van de democratie in Rijen gesloopt worden.

De reserves zijn zoals gezegd vrijwel uitgeput. Regeren is vooruitzien, maar daar is niets van terecht gekomen. Verkiezingen in aantocht In de komende raadsperiode komt de gemeente miljoenen tekort. Wij vinden dat van de huidige coalitie onverantwoordelijk financieel gedrag. De coalitie gaat prat op de ‘successen’ die ze zichzelf toerekenen. Bij de verkiezingen in aantocht moet je blijkbaar flink op je borst kloppen en zorgen dat de werkelijke stand van zaken verdoezeld wordt.

Groen Gilze Rijen durft het wel aan om de financiële waarheid te vertellen. Voor GGR duurt eerlijk zijn nog steeds het langst.

Hits: 163