Weekblad Gilze en Rijen, 16 februari 2022

De basisscholen zijn gelukkig al weer een tijdje ge-opend. De leden van Groen Gilze en Rijen hebben kinderen van verschillende leeftijden en brengen ze naar school op de fiets of te voet. Iedere ochtend houden we onze harten weer vast. De Hoofdstraat, Mariastraat of Rembrandtlaan in Rijen oversteken in de vroege ochtend met twee kinderen in aan de hand brengt je terug naar het oude spelletje Frogger, waarbij een kikker een snelweg probeert over te steken. De auto lijkt de baas te zijn in alle vier de dorpen en veel wegen, zoals de Mary Zeldenrustlaan, maar ook de Oranjestraat, Aalstraat en Rielsebaan in Gilze, nodigen uit om ontzettend hard te rijden.

Veiligheid voor fietsers en voetgangers stond bij de laatste gemeenteverkiezingenvier jaar geleden hoog op de lijst van alle partijen. Elke partij vond dat de dorpskernen een maximumsnelheid van 30 km/h moest krijgen en de centra moesten nu toch echt wel eens autoluw gemaakt worden. Maar na vier jaar coalitiebeleid voelen we ons juist onveiliger op de fiets of te voet in en om het dorp: het raadhuisplein is veranderd in een nescar racetrack, met in het midden een gemeentehuis dat met gevaar voor eigen leven bereikt moet worden. De aanpassingen aan het kruispunt met de stationsstraat hebben niet voorkomen dat auto’s nog steeds voorbij scheuren met 50 km/h. De Venneweg en Uitvang zijn veranderd in een snelfiets racebaan dat gedeeld moet worden met iedereen. En als het aan de coalitie ligt, komt er een gevaarlijke autotunnel bij het station.

Iedere keer heeft Groen Gilze en Rijen alternatieven aangeboden en vragen gesteld bij het ontwerp van de autotunnel bij het station. Telkens heeft de coalitie gekozen voor het huidige ontwerp waarbij de auto centraal staat. Keer op keer hebben we gesproken over de kinderen op de fiets, de bejaarden met een rollator of de minder validen. Iedere keer werd er niets mee gedaan. Groen Gilze en Rijen is voor een veilige omgeving voor al deze inwoners.

Wij pleiten voor volwaardige kruispunten, een snelheidslimiet van maximaal 30 km/h, fietsers voorrang geven en meer veilige oversteekplaatsen maken voor voetgangers. Dat willen we met deze gemeenteverkiezingen bereiken, zodat iedereen binnen onze vier dorpen zich veilig kan voelen.

Kent u nog meer onveilige verkeerssituaties in onze gemeente waar u ons op wilt attenderen? Stuur ons een bericht op www.groengilzerijen.nl. Samen naar een duurzame en veilige gemeente.

Hits: 108