Weekblad Gilze en Rijen, 2 februari 2022

Niet enkel financieel maar ook bouwtechnisch een staaltje van onkunde. Een paar tekeningetjes uit een computerprogramma van de zoveelste architect moeten de inwoners van Gilze en Rijen overtuigen van een Spoorzone met een autotunnel. Een door de VVD en CDA bedachte autotunnel.

We spraken afgelopen zaterdag inwoners in de Laverije over dit plan. Duidelijk is dat er niemand zit te wachten op een derde autotunnel op nog geen drie kilometer afstand van elkaar. (De afstand van de Matzectunnen en de nieuwe Vijf-eikentunnel is slechts 2,3 km). Technische problemen In de laatste vergadering voor de verkiezingen moet het plan er nog even doorgedrukt worden. En de risico’s nemen ze voor lief: geen onderzoek naar de in de Julianastraat liggende Rijenbreuk, geen onderzoek naar de Noordzijde van het tunneltracé, geen onderzoek naar het effect van de damwanden op de ondergrondse waterstromen, geen onderzoek naar hoogte-en breedteverschillen in de onderdoorgang, geen onderzoek naar de veiligheidssituatie van voetgangers en fietsers, geen onderzoek naar de financiële consequenties, geen onderzoek naar toekomstige gemeentelijk belastingen.

En wie mag dit betalen? U als inwoner. De public relations (PR)-machine draait op volle toeren, projectmanagers verzinnen van alles. Alles wat krom is wordt recht gepraat. Deze autotunnel gaat niet passen en is onveilig. Ga voor de aardigheid eens kijken bij de Heeren in de Stationsstraat, en maak dan een inschatting hoe dat er straks uit gaat zien. Wat al een hotspot was bij de kruising Constance Gerlingsstraat en Stationsstraat, gaat nu een steile tunneluitgang opleveren. Vanaf het spoor 130 meter tot het kruispunt. Vergelijk het voor de aardigheid maar met het autotracé van de generaal Maczek-tunnel, maar dan met auto’s en fietsers over de zelfde weg.

Met het huidige steeds verschuivende prijzenplafond in ons achterhoofd, vermoeden wij als GGR dat we straks tussen de 25 en 40 miljoen euro aan ‘eigen geld’ kwijt zijn. We hebben dan geen cent meer te makken, maar wie ligt daar wakker van? De verdwenen coalitie in ieder geval niet. En u als stemmer? Groen Gilze en Rijen wil hier een andere keus maken. Een minder diepe en kleinere voetgangers-fietsertunnel. Goedkoper, veel veiliger en in overeenstemming met wat de bewoners willen. 

Info@groengilzerijen.nl

Hits: 166