Weekblad Gilze en Rijen, 19 januari 2022

Uit de laatste kwartaalrapportage over de Spoorzone blijkt dat er steeds meer miljoenen nodig zijn. Er wordt al gesproken over meer dan 65 miljoen, met overschrijdingen van 15 miljoen en meer. De huidige coalitie neemt een voorschot op een faillissement van de gemeente. Inwoners zitten niet te wachten op een project dat alle risico’s in zich draagt van mismanagement. 15 coalitieleden – VVD, Kern75, CDA en Gemeentebelang- die geen enkele verantwoordelijkheid kennen voor het belang van de inwoners. Vlak voor de verkiezingen willen ze het bestemmingsplan Spoorzone erdoor drukken zonder enige fatsoenlijke technische onderbouwing. Vele inwoners vragen zich openlijk af: ‘waar zijn deze ‘bestuurders’ mee bezig?’

Een tijdelijke wethouder aantrekken die het financiële debacle moet begeleiden tegen hoge kosten. Een projectleider die droomt van het beteugelen van onberekenbare risico’s. Geen enkel technisch onderzoek is gedaan, onvoldoende inzicht in de gevolgen van de Rijenbreuk, een geologisch obstakel van ongekende omvang. Welke waterstromen spelen zich ondergronds af? Kun je daar een tunnel bouwen? Natuurlijk alles kan, maar tegen welke prijs? De afgelopen weken vlogen de miljoenen om onze oren. Welke financiële miscalculaties komen er nog meer aan? De gemeente Gilze en Rijen staat op de rand van de financiële afgrond.

Ook al lenen we alles tegen 0%, afbetalen zullen we moeten. De rekening wordt gelegd bij de volgende generatie. De komende jaren zijn er nog nauwelijks financiën om de basis op orde te brengen, om aan echte klimaatveranderingen aandacht te besteden, om te investeren in groen of ons voorzieningenniveau op pijl te houden. Waar is de verantwoordelijkheid gebleven om een degelijk financieel beleid uit te zetten? De huidige coalitie (VVD, Kern75, CDA en Gemeentebelang) zwijgt in alle talen en houdt elkaar vast tot het bittere einde. Dat is hun goed recht, maar diep triest als je weet dat je geld nodig hebt om nieuw beleid op te zetten. Kortom: de problemen stapelen zich op en de rekening wordt verschoven naar de toekomst. Het is een grote soap van onverantwoordelijk gedrag. En als u denkt dat wij overdrijven, kijk dan de regionale kranten na, tussen de regels leest u hoe het zit.

Wat we nodig hebben is een nieuwe meerderheid die luistert naar de bevolking en vaart zet achter nieuwe initiatieven voor de toekomst. Het is aan u, als kiezer, om op 16 maart het verschil te maken!

Hits: 89