GGR: Behoud gemeente(huis), Stop met de ABG

Het vertrek van wethouder Sandra Diepstraten was even verrassend als zorgwekkend. Haar open en heldere communicatie was een voorbeeld voor de anderen. De redenen voor het vertek had ze in haar ontslagbrief geschreven: “Ik ervaar onvoldoende ruimte en vertrouwen in de ambelijke onsteuning op organisatieniveau om nog langer de verantwoordelijkheid voor mijn portefeuille te willen en kunnen dragen. Er is een verschil van inzicht met het college van burgemeester en wethouders en de directie en management van de ABG-organisatie over de aanpak en urgentie voor de noodzakelijke verandering”. Dit baart ons tot zorgen, want het bestuur van de gemeente en de ambtelijke samenwerking is blijkbaar slechter dan we dachten.

 Stuurloos

Groen Gilze en Rijen spreekt regelmatig met (voormalige) ambtenaren van de ABG organisatie. De signalen die wij ontvingen waren niet best te noemen. Samengevat in één woord is de organisatie stuurloos. De bestuurlijke laag, het management, is vooral bezig met ‘damagecontrol’ en niet met haar hoofdtaken zoals het ondersteunen van de wethouders. Op de werkvloer werken de ambtenaren hard en doen ze hun best om er wat van te maken, maar afstemming en koers ontbreken. De bestuurders van de ABG zijn daarvoor verantwoordelijk. Dat dit nu is bevestigd door een vertrekkend wethouder geeft aan dat het heel ernstig is. Want je gaat niet zomaar drie maanden voor het einde van je termijn stoppen.

 Zelfstandigheid

Groen Gilze en Rijen verwacht dat we dat we veel beter af zijn als we gewoon weer een eigen ambtelijke organisatie. Geen touwtrekken meer over nieuwvestiging van ambtenaren, maar in ons eigen afbetaalde gemeentehuis in Rijen. Daarom heeft GGR een motie ingediend om de ambtelijke samenwerking met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau te stoppen en het gemeentehuis te behouden. Helaas waren wij de enige partij met die mening, want alle andere partijen stemde tegen dit voorstel.

Wilt u ook goede service van betrokken ambtenaren en het gemeentehuis behouden? Stem dan Groen Gilze en Rijen bij de gemeenteraadsverkiezing. Heeft u vragen of wilt u iets aan ons melden? Neem contact op via info@groengilzerijen.nl Wij wensen u een groen en gezond 2022 toe!

Met vriendelijke groet

Groen Gilze en Rijen

Hits: 86