Weekblad Gilze en Rijen, 8 december 2021

De agrofoodindustrie van Smits BV, bron van energie, aan de Mosstraat te Rijen gaat een larvenkwekerij beginnen op nog geen 885 meter van de nieuw te bouwen wijk ‘Tussen de Leijen’. Overigens is de afstand tussen Smits bv en de Hoofdstraat amper 1950 meter. In ‘s Hertogenbosch en Dongen hadden de omwonenden al snel genoeg van zo’n agrarische industrie in de nabije omgeving. Het stikt nogal. In Bergen op Zoom werd Protix – de grootste larvenkwekerij van Europa – door Koning Willem Alexander geopend. Het krantenbericht schreef daarover: ‘Koning is niet vies van larven’. ‘Hij graaide in een bak met larven om ze van dichtbij te kunnen zien’.

Prachtig, een dergelijke ‘Koninklijke goedkeuring’. Maar de werkelijkheid ziet er anders uit. Een voormalig medewerker liet weten, waarschijnlijk gevraagd naar pluspunten en minpunten: ‘pluspunten ‘gratis soep en koffie’, en over de minpunten ‘geur overlast ammoniak stank van bedorven voer en larven uitwerpselen’. En om die laatste constatering gaat het uiteindelijk. De gemeente Gilze en Rijen gaat op voorhand al toestaan dat Smits BV aan de Mosstraat een larvenkwekerij om de hoek kan inrichten. Maar met een subsidie van 45 miljoen kozen ze voor een opschaling van het productieproces in Bergen op Zoom, nadat ze in ‘s-Hertogenbosch bakzeil hadden gehaald. Protix en Smits BV zijn geen onbekenden van elkaar. Het wereldje van deze ondernemers is klein. Nu krijgen we hier een larvenkwekerij van Smits BV waar niemand iets vanaf weet in Rijen, behalve als u het Gemeenteblad van de gemeente Gilze en Rijen leest. En dan nog het mooiste van alles; straks zijn alle verantwoordelijke wethouders van VVD, Gemeentebelang, CDA en Kern75 foetsie. Mooie democratie!

Groen Gilze Rijen (GGR) is voorstander van verplaatsing van de agrofood-industrie van geiten-en pluimveehouderijen in het Broek. Wij stellen voor de intensieve landbouw minstens 3 kilometer in oostelijke richting te verplaatsen, of vanwege de druk op Natura2000-gebieden een uitkoop te realiseren. In ieder geval de gezondheidsveiligheidscirkel van 2 kilometer te handhaven. De laatste onderzoeken van RIVM, Nivel en WUR (2021) wijzen immers uit dat er 37% meer longontstekingen voorkomen in de buurt van geiten-en pluimveehouderijen. Wellicht dat een enkele zienswijze van een oplettende inwoner, die er op wijst dat in de toekomst de stank in Rijen-Noord Oost afkomstig zal zijn van de vrijwel ‘heimelijk’ opgezette larvenkwekerij, het tij kan keren.

Onze conclusie: het college van Burgermeester en Wethouders laat een individueel ondernemersbelang prevaleren boven de gezondheid van de inwoners van Rijen. Info@groengilzerijen.nl

Hits: 57