Weekblad Gilze en Rijen, 24 november 2021

Er klinken links en rechts stemmen op om woningbouw te ontwikkelen aan de Moerstraat. Dat is een slecht idee, want die locatie verwijst naar het daar aanwezige veenmoeras. Moer betekent gewoonlijk waterachtige turfhoudende grond of drassig land. Op die plek in Rijen moet je gewoon geen woningbouw plegen. Maar er is ook nog een meer zwaarwegende reden.

Naast de Moerstraat ligt een van de zwaarst vervuilde afvalbergen van West- en Midden Brabant. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw stortten men alles waar afvalproducenten geen raad mee wisten. En de afvalstort aan de Moerstraat faciliteerde de stort van zware metalen en andere giftige stoffen ruimhartig, zozeer zelfs dat het oorspronkelijke plan – een wandelpad – over de afvalberg Moerstraat snel verlaten moest worden. Uiteindelijk kwam er een hek om afvalberg te staan en mocht niemand meer het gebied betreden omdat afvalproducten naar boven kwamen. De leeflaag bleek volstrekt onvoldoende om mens en dier te beschermen. Van de ingang aan de Hannie Schaftlaan tot aan de Uitvang is het niet pluis. En nog steeds is de afvalberg een riskante plek.

Ook het stroomgebied van de Leijen ligt ook precies langs de gronden van de Moerstraat en de Hannie Schaftlaan. Ondergrondse stromingen zorgen er mogelijk voor dat ook de giftige resten richting het Noorden of andere stroomrichtingen wegsijpelen. Op de lange duur zijn daar de consequenties niet van te overzien. Als je daar wat wilt bouwen, zul je eerst heel goed moeten kijken of het wel veilig is. Mogelijk moet dan de berg naast de Moerstraat worden gesaneerd. Wij van Groen Gilze Rijen vinden dat de gezondheid centraal moet staat bij keuzes die de gemeente maakt. Riskante uitbreidingen, die de gezondheid kunnen schaden? Is dat verstandig? Wilt u graag in een gezonde gemeente wonen en waar mensen vooraf worden betrokken bij plannen? Denk dan in maart aan ons bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Alvast bedankt. Info@groengilzerijen.nl

Hits: 55