Weekblad Gilze en Rijen, 10 november 2021

Heeft u Gretha Thunberg gezien, de nu achttienjarige klimaatactiviste uit Zweden, die eveneens in Glasgow is om de belangrijke klimaatconferentie bij te wonen. Afgelopen donderdag organiseerde ze samen met anderen een grote klimaatmars. Ze spreekt zich helder uit. Er is een gebrek aan handelen van oudere generaties. In haar woorden: ‘Lege woorden en beloften. Bla bla bla.’

Op ‘Allerzielen’ behandelden we het Bomenbeleidsplan van de Gemeente Gilze en Rijen. Een plan zonder concrete maatregelen, terwijl een beleidsplan nu juist een combinatie van kwaliteit en kwantiteit zou moeten zijn. We besteden nog niet kwart procent van de totale begroting aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en vergroening. We gaan over een periode van 4 jaar 30 bomen per jaar planten. Dat is nog eens over je graf heen regeren.

Wat een geweldige ambitie hebben deze wethouders en coalitie ten toon gespreid. Een zakje peanuts na vele jaren regeren. CDA, Kern75, Gemeentebelang en de laatst bijgekomen partij de VVD, hebben ervoor gezorgd dat de komende raadsperiode de financiering van onze toekomst een aanfluiting is geworden. Alle kansen om een groene ambitie te tonen hebben ze laten liggen. De reserves zijn minimaal, steeds meer schulden en straks de gemeentelijke belastingen verhogen, omdat we geen geld meer hebben. Het vertrouwen in de lokale politiek is eveneens tanende, niet zo gek als je weinig visie op tafel legt.

Groen Gilze Rijen (GGR) heeft voorgesteld een financiële databank te ontwikkelen, zodat in een oogopslag al de publieke investeringen in het ‘dynamische groen’te zien zijn. Helaas, die moed heeft wethouder van der Veen (Kern75) en de coalitie niet. Want het zo maar eens inzichtelijk worden dat de ambitie van deze coalitie niet zoveel voorstelt.

Een echt groen beleid vraagt forse investeringen en die zullen we als gemeenschap moeten ophoesten, want al decennia lang potverteren kost nu enorme inspanningen om weer op het goede spoor te komen.

Is de lokale politiek in staat met de inwoners gezamenlijk een nieuwe koers in te zetten? Wij van Groen Gilze Rijen denken van wel. Geen lege woorden en weinig blablabla. Beloften doen we niet zo gemakkelijk, wel wat we willen bereiken voor onze kinderen en kleinkinderen. Transparant, op zoek naar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Wie doet mee?

Hits: 38