Weekblad Gilze en Rijen, 27 oktober 2021

De boeren weten het vrijwel zeker: geen vertrouwen in de overheid. In Rijen, gelet op de reacties op de jaarmarkt, eveneens. Nog nauwelijks wordt er geloof gehecht aan het beleid dat de coalitie en wethouders gevoerd hebben. Het is een opeenstapeling van keuzes die verkeerd vallen. Spoorzone (autotunnel), gebrek aan onderhoud aan wegen en straten, trottoirs, verkeersveiligheid, biomassa, ouderenbeleid en inclusie. De public relations van de overheid, ook die van Gilze en Rijen, draait op volle toeren, maar wat ze publiceren, naast de verplichte mededelingen over verstrekte omgevingsvergunningen, is niet overeenkomend met de realiteit, zoals de bewoners die ervaren. Elk voorwoord van een gemeentelijke brochure begint tegenwoordig met een vergrote pasfoto van de wethouder. Spiegeltje aan de wand.

In het Spoorzoneverhaal doet men voorkomen of alles al in kannen en kruiken is, of de Rijenbreuk niet bestaat. Dat we boekhoudkundige cijfers gebruiken die camoufleren dat we nu al 5 miljoen over het plafond van de afgesproken 10 miljoen bijdrage van de gemeente zitten, lijkt de normaalste zaak van de wereld. De laatste berekeningen geven aan dat we al 15 miljoen opzij moeten zetten. Dat betekent dat de inwoners van Gilze en Rijen diep in de buidel zullen moeten tasten, en dat is een ding, maar het andere ding is, dat de kapitaallasten de pan uit beginnen te rijzen. De financiële toekomst van Gilze en Rijen gaat er totaal anders uitzien. De twee opeenvolgende coalities, met partijen als Kern75, CDA, Gemeentebelang en hekkensluiter VVD, hebben ervoor gezorgd dat een ooit financieel gezonde gemeente, in 2022 gaat behoren tot een van de ‘goedkoopste’ gemeenten, diep in de schulden en niet toekomstbestendig. We zullen financieel gezien het roer om moeten gooien, want de toekomst vraagt niet om een onveilige en peperdure auto-te-gast-tunnel in de Julianastraat.

De begroting van de gemeente illustreert de ‘armoede’ in beleid. De aanslag op de portemonnee komt vanzelf, maar degenen die verantwoordelijk waren, zijn dan met de Noorderzon vertrokken.

Groen Gilze Rijen (GGR) wil openheid voor een betere leefbaarheid: dus beter onderhoud, verkeersveilige wegen en iedereen kan meedoen . Vertrouwen met je verdienen… We gaan het zien op 16 maart 2022. Wij vertrouwen op een hoge opkomst.

Info@groengilzerijen.nl

Hits: 49