Weekblad Gilze en Rijen, 6 oktober 2021

U weet dat Groen Gilze en Rijen al een hele tijd kritisch is op het functioneren van de ABG-organisatie, waarin ambtenaren werken voor drie gemeentes (Gilze en Rijen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau). We waren ook benieuwd hoe de ambtenaren zelf denken over hun organisatie.

Na een hoop navragen bleek dat er voor de coronacrisis regelmatig onderzoeken naar de medewerkerstevredenheid uitgevoerd werden. Na lang aandringen hebben we het laatste onderzoek, uit 2018, uiteindelijk ontvangen.
De uitslag van dat rapport is schokkend te noemen. We hadden niet verwacht dat de organisatie het eigen functioneren zó slecht beoordeelt.

Zeer zorgelijk
Het rapport werkt door middel van kleuren. Daarmee is aangegeven of onderdelen significant slechter (rood) of beter (groen) scoren dan vergelijkbare gemeenten. In het onderzoek zijn maar liefst 124 onderdelen rood gekleurd, tegenover 10 groene. De ABG-organisatie scoort dus op heel veel punten lager dan gemiddeld.
Wat valt er op in het onderzoek? De grote lijn is dat ambtenaren vinden dat het ontbreekt aan goede aansturing en doelgerichtheid. Medewerkers weten niet wat precies hun taak is, wat er van hen verwacht wordt en wat de organisatiedoelen zijn.

De ABG-directeur geeft de schuld volledig aan het feit dat zijn ambtenaren over drie locaties verdeeld zitten. Met zo’n uitslag? Daarbij geeft hij aan dat na het rapport van 2018 al een hoop ‘verbeteringen’ zijn doorgevoerd, dus dat de uitslag niet meer accuraat zou zijn. Uit onze gesprekken met recent vertrokken ambtenaren en externe partijen, komt een heel ander beeld.

Onze conclusie is dat de individuele ambtenaar hard werkt, maar last heeft van een stuurloze organisatie die tegelijkertijd drie meesters heeft om te bedienen. Wij zijn dan ook van mening dat het management niet voldoende in huis heeft om goed leiding te geven aan de organisatie en daarbij te veel tijd besteedt aan zinloze projecten, zoals het verhuizen naar het Audax gebouw.

Wat moet er gedaan worden?
Zo doormodderen heeft geen zin, maar een fusie van de ABG-gemeenten wordt door Baarle-Nassau stellig geblokkeerd. Dan is er maar een optie: stoppen met de ABG-samenwerking. Dan stapt het voltallige management op en starten we met een eigen organisatie. Wij denken dat we als gemeente aantrekkelijker worden door onze ambtenaren zelf rapporten te laten opstellen, in plaats van dure bureaus. Dit geeft vertrouwen aan de medewerker. Het eindplaatje moet zijn dat we trotse medewerkers hebben en betere producten. Want we doen het voor de inwoners van Gilze en Rijen.
Heeft u vragen of wilt u het rapport zelf eens doornemen? Kijk op onze site: groengilzerijen.nl

Hits: 53