Weekblad Gilze en Rijen, 22 september2021

We zitten in Gilze en Rijen in een gebied waar geen grote windmolens geplaats mogen worden vanwege het vliegveld en dus worden zonnepanelen belangrijk. Groen Gilze en Rijen hoopt dat zo veel mogelijk particulieren en bedrijven daarvan gebruik (kunnen) gaan maken. Minder afhankelijk zijn van energiebedrijven is goed voor de portemonnee. Maar we zien donkere wolken opdoemen. Het college heeft een voorstel naar de raad gestuurd over zonne-energie, waardoor we zelf misschien geen zonnepanelen meer kunnen plaatsen. Hoe kan dat?

Het collegeplan: Daarin staat onder welke voorwaarden zonnepanelen geplaatst mogen worden. In de basis lijkt dit een goed plan te zijn. Probeer zonnepanelen eerst op daken te plaatsen, dan bij infrastructuur (bv snelwegen) en uiteindelijk in het buitengebied op agrarische grond. Wij vinden dat je rondom natuur en op goede landbouwgrond nooit zonneparken zou moeten aanleggen. Dit gaat al te ver, maar… Het college wil (via een achterdeur) zelf kunnen besluiten over het plaatsen van grotere hoeveelheden zonnepanelen.

Door de regionale afspraken over energieopwekking (REKS) moet de gemeente een bepaalde hoeveelheid duurzame energie opwekken. Als het college kiest om met ‘grote stappen snel thuis’ te willen zijn, is de makkelijkste manier om zonneparken toe te staan in het buitengebied, ondanks dat de raad zich daartegen heeft uitgesproken. Er zijn al een aantal voorbeelden voorbij gekomen waar het college toestemming voor had willen geven. Meer problemen: Het elektriciteitsnetwerk is gemaakt om elektriciteit te leveren, en maar beperkt geschikt om energie door zonnepanelen te ontvangen. Het elektriciteitsnetwerk in onze gemeente is te klein voor een forse uitbreiding van elektriciteitsproductie. Molenschot zit al vol. Het netwerk kan geen extra productie meer aan. Als hier een groot bedrijf zonnepanelen op het dak wil hebben kan het dus niet meer.

Wanneer we nu de ruimte weggeven voor zonnepanelen in het buitengebied, dan kunnen andere bedrijven hun zonnepanelen op daken niet aansluiten op het net. Daarom is Groen Gilze en Rijen van mening dat zonne-velden nu niet mogen worden toegestaan, tot het moment dat het netwerk voldoende is versterkt en het geen problemen oplevert. Maar helaas vindt het college het niet belangrijk genoeg om daar actie op te ondernemen. Ze wijst erop dat ze geen bevoegdheden heeft en versterking van het netwerk niet kan afdwingen. Maar Tilburg heeft het wel afgedwongen in Wijkevoort. Dus het kan wel. Je moet er alleen moeite voor doen.

Onze stelling: zonnepanelen op daken voor de eigen bedrijven en inwoners!

Info@groengilzerijen.nl

Hits: 45