Raadsvergadering, maandag 12 juli 2021

Op een begroting van 71 miljoen trekt de coalitie slechts 35.000 euro uit voor een beter klimaat. College en coalitie hebben dus nauwelijks geld over voor schone lucht en klimaatverandering. Schone lucht vindt men volkomen onbelangrijk. Voor Groen Gilze Rijen waren echter de belangrijke pijlers in de tegenbegroting: aandacht voor klimaat, vergroening en duurzaamheid.

Ons gemeentebestuur heeft de afgelopen jaren weinig visie getoond. Men nam een afwachtende houding aan, kon niet tot besluiten komen. En als er dan weer over iets werd beslist, bleek dat men op de verkeerde paarden gewed had. Dus waren we benieuwd naar de plannen voor volgend jaar. En die staan in de Gemeentebegroting 2021.

De gepresenteerde cijfers zijn verbijsterend! Blijkbaar hebben onze bestuurders het nog niet in de gaten, maar over een paar jaar zitten we in de financiële puree. Waarom? Eenvoudig, onze gemeente heeft nog nauwelijks reserves, en daarom worden er nu enorme bedragen geleend. Dat is geld dat je later moet terugbetalen. In de volksmond heet dat: op de pof leven! Anders gezegd: een financieel debacle is in aantocht, het gemeentebestuur vaart een onverantwoordelijke koers op basis van egotripperij, omdat de politieke coalitie in paniek begint te raken.

In de Gemeentebegroting 2021 vergeet men in de haast te vermelden dat er op de post langlopende leningen jaarlijks extra lasten van zo’n 2,5 miljoen hadden moeten worden opgenomen. In het gemeentehuis ligt men daar blijkbaar niet wakker van, waarom zou men ook. Het is de oppositie die de financiële kaders napluist, en vragen stelt. Je vraagt je af waar het befaamde ‘in controle zijn’ van onze verantwoordelijke bestuurders is gebleven.

Bekijk het rijtje ‘projecten’: twee Centrumplannen, een Spoorzone, een Snelfietsroute, Tussen de Leyen’, een nieuwbouwwijk naast een biomassacentrale en een woningbouwplan in Gilze (waar Kern75 niets vanaf weet). We vergeten bijna het verpatsen van het gemeentehuis. En dan zijn er ook nog de sporthallen, twee sportvelden, de sloop van Tropical en de bouw van appartementen in de buurt van de voormalige Marechausseekazerne. Al deze projecten worden aangeprezen als investeringen, want men vindt zichzelf ‘ambitieus’.

Wie enige ervaring heeft in het bedrijfsleven verklaart zo’n gemeente voor gek. Vooral omdat hier in Gilze en Rijen een financieel draagvlak ontbreekt. We stevenen over een paar jaar af op het etiket ‘artikel 12 gemeente’, dat wil zeggen dat de provincie Gilze en Rijen onder curatele moet plaatsen. Weg autonomie, weg monumentaal gemeentehuis, weg leefbaarheid, zo eenvoudig gaat dat met bestuurders die zich geen rekenschap geven van het algemeen belang dat Gilze en Rijen nodig heeft.

Conclusie: College en coalitiepartijen doen er alles aan om Gilze en Rijen uit te verkopen. En dat is zuur!

Wil je meer weten over Groen Gilze Rijen? Ga dan naar onze website Groengilzerijen.nl. Reageren kun je via info@groengilzerijen.nl .

Hits: 28