Weekblad Gilze en Rijen, 9 juni 2021

De discussie rondom mestfabrieken laaide afgelopen week flink op bij de vergadering van de commissie Ruimte. Sinds dit onderwerp in de belangstelling van de landelijke media is gekomen, zie je dat dit onderwerp in meerdere gemeenten speelt en besproken wordt.
Logisch nu duidelijk is dat mestfabrieken grote stankoverlast voor de omgeving veroorzaakt en het de gezondheid raakt. Afgelopen week had de gemeente een voorzet kunnen maken op een totaalverbod op mestfabrieken in onze gemeente. Een simpele beslissing toch?

Niet dus.
Vol verbijstering zagen we dat de coalitiepartijen (CDA, Gemeentebelang, VVD en Kern75) zich in vage termen verscholen achter het college. Het zou nog te vroeg zijn om een beslissing te nemen.
Er zijn nog geen concrete aanvragen voor mestfabrieken en de uitgelekte locaties werden als ‘onzin’ bestempeld. De mogelijke locaties in onze gemeente werden door de wethouder ontkend.
Kern75 woordvoerder Ruud van Iersel maakt het helemaal bont, door te stellen dat “door zomaar nee te zeggen (tegen mestfabrieken), er ook problemen konden ontstaan’.
Hierop vroegen wij wat hij daarmee bedoelde en hoe ‘het besluit om mestfabrieken in onze gemeente te verbieden, problemen voor onze inwoners zou kunnen veroorzaken’.
Uiteraard kwam daar geen antwoord op. Dat kon ook niet anders, want juist het plaatsen van mestfabrieken levert voor inwoners problemen op: vermindering van woongenot en gezondheid…
Het zette ons wel aan het denken… het zal toch niet zo zijn dat ons college op de een of andere manier al een deal heeft gesloten?

Geldwolven
Een aantal ondernemers is uitermate geïnteresseerd in het plaatsen van een mestfabriek vanwege de enorme subsidie die daarbij gemoeid gaat. Net als dat je nu nog ziet met biomassacentrales. Men stapt daar alleen maar in om snel rijk te worden. De omgeving interesseert ze niet. Snel cashen is het devies. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de coalitie daar geen stop op zet. We werken voor de inwoners, toch?

Eigen boeren eerst
Bovendien zou al dit gedoe ook nog eens het draagvlak voor het boeren zelf flink kunnen ondermijnen. Als er te veel overlast ontstaat zouden alle vergisters wel eens verboden kunnen worden. En dat terwijl kleinschalig gebruik van mestvergisters, dus voor de verwerking van eigen mest, de omgeving geen problemen oplevert en zelfs kan bijdragen aan het verminderen van overlast en beter is voor het milieu.
Groen Gilze en Rijen is van mening dat onze boeren de mogelijkheid moeten krijgen om een eigen kleine vergister te kunnen plaatsen. En die geldwolven die mestfabrieken en biomassacentrales willen bouwen over de rug van onze inwoners? Ophoepelen!

Als u voor een gezonde en fijne leefomgeving bent, dan weet u waarop u in maart 2022 kunt stemmen. Groen Gilze en Rijen staat voor die gezonde leefomgeving en voor een sterke (duurzame) economie.

Mocht u meer willen weten over dit onderwerp en of met ons van gedachte wisselen, misschien een eigen onderwerp aanleveren? Kijk dan op groengilzerijen.nl.

Hits: 58