Weekblad Gilze en Rijen, 12 mei 2021

Vorige week woensdag 5 mei, Bevrijdingsdag, vierden wij het tweejarig bestaan van de jongste politieke partij van onze gemeente: Groen Gilze en Rijen. In kleine kring (in verband met corona) werd er op die twee jaar teruggekeken.

Het is goed dat we er zijn. De problemen zoals op het Binnenhof in Den Haag zijn namelijk ook hier aanwezig. Jarenlang was de raad een mak schaap dat achter het college aanliep en zelden kritisch was. De wethouders dicteerden wat de partijen moesten zeggen en de oppositie wilde zelf zo graag op het pluche dat ze nooit echt kritisch is geworden. Pas met de komst van D66 in 2018 in de gemeenteraad kwam er voor het eerst een echt kritisch tegengeluid. Twee nieuwe raadsleden van Gemeentebelang worstelden met van bovenaf opgelegde onberedeneerde fractiediscipline en stapte op 5 mei 2019 eruit, om samen met een aantal ook worstelende commissieleden een nieuwe verfrissende partij op te richten. En dat werd Groen Gilze en Rijen.

Groen Gilze en Rijen?

We kregen de vraag waarom we niet ‘Groen Links’ zijn geworden of ons aan hebben gesloten bij D66. Dat komt omdat wij niet links en niet rechts zijn, maar wel een betrokken lokale partij willen zijn. Iedereen die leefbaarheid en gezondheid belangrijk vindt, moet zich bij ons thuis kunnen voelen. Wij hoeven geen verantwoording naar boven af te leggen. Wij varen onze eigen koers: als een Pieter Omtzigt bijten wij ons vast op dossiers die fout lopen, zoals met biomassa en de spoortunnel. Het wordt ons niet in dank afgenomen door de zittende macht. We krijgen vaak het verwijt dat we ‘verzuurd’ zijn en negatief. Wij constateren dat met name Kern75 regelmatig op de emotie speelt en inhoudelijk weinig bijdraagt aan de discussie. Voor ons een teken dat we dan inhoudelijk goed zitten en op de goede weg zijn. Iemand moet de vinger op de zere plek leggen als je wil verbeteren. Ten slotte doen we het voor een betere leefomgeving voor ons kinderen en kleinkinderen!

Dossiers:

Als u onze bijdragen in dit krantje regelmatig bijhoudt dat weet u dat er veel dossiers zijn waar het niet goed mee gaat. De ABG kraakt in zijn voegen, het onderhoud van de dorpen loopt achter, inwoners ervaren nog altijd wateroverlast, het gemeentehuis willen ze nog steeds verkopen of slopen, biomassa en co-vergisters als energievoorziening komt steeds dichterbij, een gevaarlijke spoortunnel voor auto’s en fietsers… en zo kunnen we nog wel doorgaan. We hebben in de afgelopen twee jaar bijna 100 artikelen aan deze onderwerpen in dit krantje kunnen publiceren. Wij zijn uitgeverij E.M. de Jong (uitgever van deze krant) zeer erkentelijk voor deze mogelijkheid. We krijgen zeer regelmatig leuke reacties van lezers over onze artikelen. Dank daarvoor. Ook de komende tijd zullen we weer onze bijdrage leveren om u op de hoogte te houden van alle belangrijke onderwerpen die er in de raad worden besproken. We hebben niet altijd alles in beeld wat er in onze gemeente allemaal speelt. Dus mocht u iets gezien of gehoord hebben wat het onderzoeken waard is, neem dan contact met ons op. Want alleen samen kunnen we een mooiere en gezonde gemeente maken.

Tot volgende week.

Meer weten, een onderwerp idee aanleveren of contact opnemen? Kijk dan op groengilzerijen.nl

Hits: 36