Weekblad Gilze en Rijen, 14 april 2021


Afgelopen maandag bespraken we “verduurzamen en onderhoud gemeenschappelijk vastgoed” in de commissie ruimte. Dat gaat over het onderhoud en opknappen van gebouwen waarvan de gemeente eigenaar is, of waar de gemeente in investeert. Zo op het eerste gezicht een gebruikelijk raadsvoorstel, maar schijn bedriegt. Het belangrijkste gebouw, ons gemeentehuis, wordt niet mee genomen in dit raadsvoorstel.

Het lijkt er dan ook op dat de coalitie partijen Kern 75, VVD, CDA en GB nog steeds van plan zijn om het gemeentehuis af te stoten en naar Gilze te verhuizen. Coalitiepartij Gemeente Belang is zogenaamd ook voor behoud van ons gemeentehuis, maar wil er blijkbaar geen cent in investeren. Hoe geloofwaardig wil je zijn?

Geld naar gebouwen van een ander

Wat wij van Groen Gilze en Rijen niet begrijpen is dat de 15 raadsleden van de coalitie geen cent in het gemeentehuis willen stoppen, maar wel instemmen met de dure verbouwing van de Boodschap. Een gebouw dat niet van de gemeente is. Dit gebouw is eigendom van de CCGR en heeft op dringend advies van wethouder Zwarts meer dan 1 miljoen euro ontvangen. Hiervoor is het dak vervangen en wordt de bibliotheek verplaatst naar de ingang van het gebouw. Verder gaan we voortaan standaard 125.000 euro per jaar naar CCGR overmaken om onderhoud te plegen. Dit is veel geld voor een gebouw van een ander.
Een dringend advies van deskundig bureau BMC om dit gebouw weer eigendom van de gemeente te maken, heeft wethouder Zwarts ten zeerste afgeraden. Terwijl het rapport van BMC tot stand is gekomen in opdracht van het college. Ook waren VVD, Kern’75 en CDA van plan om te verhuizen naar Audax voor een periode van 5 jaar, waarbij ze €1,2 miljoen in het Audax gebouw wilde steken. Dit plan is overigens formeel nog steeds niet ingetrokken. Het geeft haarscherp aan waar dit bestuur voor staat: voor miljoenen investeren in gebouwen van een ander.

Verkeerde investeringen
Groen Gilze en Rijen vindt dit slecht besturen. Hoe moet je bijvoorbeeld de inwoners van Rijen Noord-Oost, die al jaren wateroverlast en problemen met het riool hebben, uitleggen dat zij afgescheept worden met een tijdelijke oplossing omdat er geen geld is om met het beloofde traject te beginnen terwijl er wel miljoenen in panden van een ander wordt gestopt? En dan drukt Kern’75 er ook nog eens allerlei dure projecten in Gilze tussen door. Neem als recent voorbeeld het Bisschop de Vetplein. Waar kosten nog moeite werd bespaard voor het verplaatsen van een boomput met zwaar materiaal, over enkele meters. Het begint er steeds meer op te lijken dat de 17.000 inwoners van Rijen het ondergeschoven kindje van dit college aan het worden zijn. Denk hieraan als u volgend jaar gaat stemmen.

Groen Gilze en Rijen zal blijven strijden voor eerlijke politiek en een fijne gezonde gemeente. Zie ook de publicatie van vorige week tegen de biomassa centrale aan de Mosstraat en kijk op onze website naar de artikelen van de afgelopen 2 jaar over deze centrale.

Als u ons wil steunen of meer informatie wilt, ga dan naar onze website GroenGilze Rijen.nl

Hits: 60