Weekblad Gilze en Rijen, 17 maart 2021

De warmtetransitie is de komende jaren een hot item. Het betekent simpel gezegd: wanneer verdwijnt het aardgas uit ons huis? Wat komt ervoor in de plaats van de cv-ketel? Met welke energiebron sta je straks onder de douche?

De eerste signalen om huizen aardgasvrij te maken zijn niet gunstig. Het is complex en het zal meer kosten dan men had verwacht. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekent nu al dat de gemiddelde investering 40.000 euro per woning zal vergen om het het huis van het gas af te halen. En dan zeggen ze erbij: ‘Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel’. Daar komt bij dat de wijkaanpak niet de verwachte kostenreductie zal opleveren.

De overheid verwachtte dat er in 2021 30.000 tot 50.000 woningen van het gas gehaald zouden worden. In de praktijk blijkt dat er tot nu toe slechts 200 woningen aardgasvrij gemaakt te zijn. Het hele proefprojectenplan (46 wijken in Nederland) maakt duidelijk dat de kostenreductie onrealistisch is. Volgens de EIB blijken gemeenten in die weerbarstige praktijk tegen veel organisatorische problemen aan te lopen. En zo stelt het Economisch Instituut voor de Bouw vast dat gemeenten de kosten vrijwel allemaal te laag inschatten.

De gemeente Gilze en Rijen is blijkens het laatste raadsvoorstel van plan voortvarend van start te gaan, zo voortvarend zelfs, dat je als inwoner toch even met gefronste wenkbrauwen zit te kijken. Wij, van Groen Gilze Rijen (GGR), zijn voorstander van een doordachte aanpak. Dat wil zeggen: eerst isoleren! En biomassa verbieden. Voor de wijkaanpak zoals het college dat voorstaat zijn amper argumenten in de stukken te lezen. Waarom kiezen we nu al voor de wijken: Schildersbuurt, Wolfsweide (deels), Steenakkers (deels) en Hofstad, zonder dat we weten hoe we energiebesparing moeten aanpakken? Waarom wachten we de resultaten van de landelijk gekozen proeflocaties, 46 in getal, en proeftuinen niet af? En zorgen we voor een gecoördineerde subsidieregeling, want veel mensen zullen geen 40.000 tot 60.000 euro op de plank hebben liggen.

Groen Gilze Rijen is het eens met het idee dat je ergens moet beginnen, maar zorg dan wel dat de voorwaarden helder zijn en dat ‘haalbaar en betaalbaar’ geen loze mantra is. Meer weten. Ga dan naar groengilzerijen.nl. Reageren kan via info@groengilzerijen.nl.

Hits: 28