Weekblad Gilze en Rijen, 10 maart 2021

Zoals u waarschijnlijk al wist, hebben de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen één gezamenlijke organisatie van ambtenaren.
Begin 2020 is afgesproken dat de ambtelijke organisatie ‘geoptimaliseerd’ moet worden. Wat dat precies betekent, daar denken de raden van de drie gemeenten anders over, met een patstelling tot gevolg.

Binnen de coalitie van Gilze en Rijen is inmiddels al wel de vlag uitgegaan, omdat de drie raden een stappenplan hebben goedgekeurd om tot een geoptimaliseerde organisatie te komen. Maar wie goed heeft geluisterd naar de vergadering in Baarle-Nassau, kan maar tot één conclusie komen: die ABG-samenwerking is een doodlopende weg ingegaan en moet zo snel mogelijk opgeheven worden.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Voor de gemeenten Baarle-Nassau met bijna 7.000 inwoners en Alphen-Chaam met ruim 10.000 inwoners is de samenwerking een manier om verder te kunnen, zonder eigen zeggenschap op te geven. Voor Gilze en Rijen is dat een ander verhaal: wij hebben bijna 27.000 inwoners, wat voldoende is voor een zelfstandig bestaan.
Maar in Gilze en Rijen zit er een verborgen agenda achter. De grote kracht achter de gemeentelijke samenwerking vanuit Gilze en Rijen, Kern’75, maakt het niet uit hoe de ambtelijke organisatie eruit ziet. Kern’75 heeft maar één doel: het gemeentehuis weer terug in Gilze te krijgen. Ten koste van alles.

En de enige manier waarop het enigszins logisch is dat het gemeentehuis in Gilze komt, is met een samenwerking met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Deze hoogmoedswaanzin heeft ervoor gezorgd dat we nu met een constructie zitten die heel erg slecht uitpakt voor al onze inwoners. Werken voor drie gemeenten is namelijk veel minder efficiënt dan werken voor één gemeente.

De oplossing die de meerderheid van onze raad ziet, is om dan de drie gemeenten maar samen te voegen en naar één grote ABG-gemeente te gaan. Maar dit gaat heus niet gebeuren. Baarle-Nassau zal haar zelfstandigheid niet willen opgeven. Dat werd duidelijk in de ingelaste raadsvergadering over de huisvesting van de ABG-medewerkers. Door de verwevenheid met Baarle-Hertog is dat zelfs wel te begrijpen.

Een gemeentelijke fusie is dus geen optie, maar doorgaan op de huidige weg werkt ook niet. We hebben al eerder geschreven dat de ambtelijke ABG-organisatie te veel kost, en te weinig oplevert.  Voor de gemeente Gilze en Rijen is er nu eigenlijk maar één oplossing denkbaar: terug naar een eigen organisatie. Het voordeel daarvan is dat een aantal weeffouten van eerder opgelost kunnen worden. Laten we hopen dat een nieuwe gemeenteraad hier wel voorstander van is. Komend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, dus u kunt er dan zelf sturing aangeven.

Tot die tijd zal waarschijnlijk weinig veranderen. Maar uiteraard kunt u met ons meedenken hoe we een organisatie kunnen opbouwen waarin ambtenaren trots zijn, om te werken aan een fijne gemeente. 
Wilt u uw mening met ons delen, meedenken over de ambtelijke organisatie of de toekomst van Gilze en Rijen, neem dan contact met ons op via Info@groengilzerijen.nl.

Hits: 41