Weekblad Gilze en Rijen, 13 januari 2021

Een gemeentehuis zou de “Het huis van de democratie” moeten zijn. In Gilze en Rijen is dat niet het geval. En dat gaat het hier ook niet worden, zo te zien aan wat men van plan is.

De coalitie en het college van B en W willen het Rijense gemeentehuis slopen en de activiteiten verplaatsen naar het aftandse Audax-gebouw in Gilze. De coalitie met een meerderheid in de gemeenteraad loopt daar blind achteraan. Die raadsleden komen woorden tekort om deze megalomane plannen te ondersteunen. Zodra de bezwaren tegen deze verhuizing en vernietiging ter sprake komen, zwijgen ze echter in alle talen. Hun argumentatie reikt nooit verder dan een herhaling van het eigen gelijk.

Wie naar dat Audaxgebouw gaat, vlak naast de A58, komt op een verlopen industrieterrein terecht. Partijen als Kern75, CDA en VVD staan te trappelen om nog voor de verkiezingen het hele gemeentebestuur en de nodige ambtenaren daar te vestigen. Geen raadpleging van de burgers, want daar zijn ze bang voor. De teloorgang van de burgerparticipatie ten top, zo zou je het kunnen noemen.

Het college verschuilt zich achter een zogenaamd ‘burgerinitiatief’, waar raadsleden van de Rijense tak van Kern75 in het geheim aan meedoen. Hoe kunnen we het monumentale gemeentehuis in het centrum van Rijen verpatsen? Hoe kunnen we Gilze weer tot centrum van onze gemeente maken? Onze gemeente heeft tenslotte al zeven gemeentehuizen gehad, waarvan zes in Gilze. We kennen het klappen van de zweep, fluisteren ze in Gilze. Het oude intrigespel – de echte achterkamertjes – is in goede handen van deze coalitie. Of het nu gedogen van illegale biomassacentrales betreft of het vernielen van de Hoofdstraat en Julianastraat voor een ‘autotunnel’, het maakt de coalitiegenoten niets uit. Onder aanvoering van de algemeen directeur van de ABG gaat de uitverkoop verder: we koppelen Gilze aan Alphen-Chaam. Zo creëren we een mooi villadorp en dan kunnen we Rijen verder laten verpauperen.

Miljoenenprojecten

De Spoorzone is het zoveelste miljoenenproject, waardoor de overname van Gilze en Rijen door Tilburg steeds dichterbij komt, want een gerestaureerd spoorwegstationnetje in Rijen krijgt in het grotere Hart van Brabant veel meer allure als Tilburg op een slimme manier kan uitbreiden. De Reeshof met zijn 48.000 inwoners kan er wel 17.000 Rijenaren bij hebben, denken ze daar.

Je zou zeggen: Daar in Gilze en Rijen moeten ze wel miljoenen te besteden hebben. Maar niets is minder waar.

De gemeente Gilze en Rijen heeft nog nauwelijks reserves en moet daarom alles lenen. En dat doet men onder het mom van ‘lenen is zo goedkoop’. Een lange termijnvisie ontbreekt. Dat is trouwens het manko van de gehele falende lokale overheid.

De zuurgraad van het politieke spel is hoog: en dat bedoelen we letterlijk. In onze omgeving spelen agrariërs met vuur. Ze zetten bordjes in hun voortuin, met daarop ‘Farmers Defence Force’. De tractor als wapen. Wij van Groen Gilze en Rijen zien liever dat boeren kiezen voor acties die het herstel van de aarde bespoedigen. Kies voor biodiversiteit en laat de burgers eens zien welke bijdrage de landbouw kan leveren aan het terugdringen van de opwarming. Toon burgers de innovatieve ideeën tegen verdroging, van echte circulaire maatregelen. In een gemeentehuis van de toekomst is daar ruimte voor.

Bezoek groengilzerijen.nl voor meer informatie en reageer via info@groengilzerijen.nl.

Hits: 29