Weekblad Gilze en Rijen, i8 januari 2020

Het Raadhuisplein wordt voor tonnen verbouwd, maar wat schieten we daarmee op? Niets. Een zinloos plan in onze ogen. Het wordt een plein vol met auto’s, waar het dynamische groen ontbreekt: een fantasieloos weinig duurzaam tekentafelconcept. Hoe was dat in de vorige eeuw? Architectonisch in ieder geval een stuk speelser. Een plein met een fontein waar het water verfrissend de burgers toelachte.

De fontein was geschonken door een van de grootste werkgevers die opeenvolgende generaties analoge en later digitale communicatie bracht. Ericsson, de Rijense telefoonfabrikant, nam de moeite het dorp te verfraaien. Een maatschappelijk kunstwerk waar iedereen van kon genieten. De fontein is stuk gegaan, maar de gemeente had niet de ‘guts’ om haar verantwoordelijkheid te nemen en de fontein te laten maken.

Wie nu zijn oor te luisteren legt, hoort dat Ericsson wellicht van plan is te verhuizen naar kantoorflats te Tilburg en daarmee de geschiedenis van de Zweedse telefonie-gigant te verwijzen naar de regionale archieven.

Industrieel Erfgoed?

Het bedrijf Koopman nam in samenwerking met Ericsson in 1920 de Elektrische Werktuigenfabriek te Rijen over, en ging aan de slag als zelfstandige dochteronderneming ‘de Ericsson Telefoon Maatschappij (ETM)’. Veel jonge mensen uit Gilze en Rijen hebben daar hun opleiding genoten en er gewerkt. En als ze een andere baan zochten, hadden ze uitstekende papieren. Ericsson heeft zo veel bijgedragen aan de economische welvaart van een voorheen leerlooiende Brabantse gemeente.

Historisch besef

Terugkijken houdt in dat je tegelijkertijd vooruitkijkt. Een werkgever die een fontein schonk, voelde zich kennelijk thuis in deze omgeving en wist wat de locatie waard was. Wat doen we eraan om de geschiedenis zich niet te laten herhalen?

Groen Gilze en Rijen wil dat op het Raadhuisplein de fontein van Ericsson terugkeert. De economische vraag is dan natuurlijk: zetten we al onze energie in om daarvoor te lobbyen? Anders gezegd: is dit gemeentebestuur al actief bezig om alles op alles te zetten om Ericsson te behouden?

Hits: 21