Weekblad Gilze en Rijen, 9 december 2020

Vorige week vroeg een wandelaar uit Gilze en Rijen ons: waarom gedoogt de gemeente de biomassacentrale aan de Mosstraat? Ons antwoord was simpel: Omdat onze wethouders en de coalitie hun verantwoordelijkheid niet willen nemen!

Gedogen lijkt op uitstellen, wegkijken, geen beslissing durven nemen, kortom een illegale situatie niet aanpakken, en dus daarom ook niet handhaven. In gemeenteland komt dat regelmatig voor. Gemeentebesturen hebben te maken met slimme burgers en ondernemers. En die dagen de wethouders met claims in het vooruitzicht. Of nog erger: ze dwingen dubieuze vergunningen af, omdat de aanvrager banden heeft met die overheid. En dan worden de bestuurders bang. Op zo’n moment moet de overheid echter zijn gezag laten gelden!

Maar je gezag laten gelden, dat valt niet altijd mee, want gedogen is een veel makkelijker uitweg. Vaak zijn de situaties ontstaan, omdat er verkeerde beslissingen zijn genomen, of doordat het politieke bestuur meer baat heeft bij het telkens continueren van de eenmaal ingezette lakse houding. Zelfs als de gezondheid in het geding is, kijkt onze overheid weg.

De lachende kabouter

Afgelopen donderdag zagen we in het dagblad BNdeStem het tegenovergestelde van gedogen, namelijk: tegen beter weten in handhaven. Een onschuldig tuintje met kaboutertjes moest ontruimd worden, want regels zijn regels. Wat een heldhaftig optreden om de brave burger te beknotten! Een illegale biomassacentrale in de Mosstraat wordt gedoogd, maar een grappige verwijzing naar kinderverhalen in de maand december wordt keihard aangepakt. Weer een prachtig voorbeeld waarmee de gemeente Gilze en Rijen zich te kijk zette. Pas toen de media lucht kregen van de kaboutersoap greep de burgemeester in. Toch nog een verstandig iemand in het college!

Gedogen en handhaven zijn twee kanten van dezelfde medaille. De bange overheid tegenover de bestraffende overheid. In beide gevallen zou de overheid doordachte beslissingen moeten nemen, maar van enige onderbouwing is hier geen sprake.

Groen Gilze Rijen vindt: “De houding van ons gemeentebestuur is volledig uit balans: een slecht bestuur dus!”

Meer weten en reageren? Bezoek groengilzerijen.nl en/of stuur een e-mailtje naar info@groengilzerijen.nl.

Hits: 44