Weekblad Gilze en Rijen, 1 december 2020

Een gezonde en veilige leefomgeving staat bij Groen Gilze Rijen centraal. En wanneer ons iets opvalt, vragen wij daar aandacht voor. Meestal naar aanleiding van een plan of project van de gemeente. En helaas zien we te vaak ontwikkelingen en plannen die de leefbaarheid van onze dorpen verslechteren. De coalitie vindt het wel best, maar wij niet! De afgelopen periode is er veel te doen geweest over verkeersveiligheid…

Is u ook opgevallen dat de coalitiepartijen (Kern75, Gemeentebelang, CDA en VVD) niet echt kritisch zijn over verkeersveiligheid? Natuurlijk roepen alle partijen dat de gemeente verkeersveilig moet zijn en dat vooral de kwetsbare groepen in het verkeer, de fietsers en voetgangers, beschermd moeten worden. Met dat uitgangspunt is iedereen het eens, maar bij de raadsvergaderingen stemmen ze ineens anders. En dat is slecht voor het vertrouwen in de politiek en slecht voor de verkeersveiligheid.

We geven een paar voorbeelden:
* Rondom het gemeentehuis is het voor de fietser niet veiliger geworden. Haakse bochten en lastige oversteken maken het er niet beter op. Gemeentebelang zegt voorstander te zijn van voorrang voor fietsers, maar stemde toch voor dit plan.
* De Meierstraat en Versterstraat worden de ontsluitingswegen van de nieuwbouwwijk ‘Laarspad’. Kern75 gaf toe dat dit voor de mensen die aan die wegen wonen onveilig wordt, maar stemde toch met het plan in.
* De schoolfietsroute aan de Rielsebaan is volgens alle partijen gevaarlijk. De beste oplossing is een vrijliggend fietspad. Toch kiest Kern75 nu voor fietsers op de weg. Een gênant detail is dat hun eigen wethouder dit project te lang heeft laten liggen, waardoor het vrijliggend fietspad niet van de grond kwam.

En zo zijn er helaas nog meer voorbeelden te noemen van onlogische en gevaarlijke situaties. Waarom heeft wethouder Van der Veen een zebrapad op het kruispunt Gillisstraat/Regentenstraat laten leggen en niet bij Vita voor de deur? Waarom is er nog steeds geen veilige oversteek bij de Mariakerk? En hoe logisch is het om veel geld in een autotunnel bij het station te stoppen, wanneer je eerder al besloten hebt om een autoluw centrum te bouwen?

De coalitie heeft een aantal domme verkeersplannen doorgedrukt. Groen Gilze Rijen ziet dat er geen samenhang is en dat het fout gaat. Jammer dat de raadsleden van de coalitiepartijen niet inzien dat hun beslissingen tot gevaarlijke situaties hebben geleid.

Kent u locaties waar de verkeersveiligheid flink verbeterd mag worden, zoals aan de Rielsebaan in Gilze of bij de oversteek tegenover de Mariakerk in Rijen? Laat het ons weten via onze website groengilzerijen.nl. Samen met u werken we zo aan een leefbaar en veilig Gilze en Rijen.

Hits: 48