Weekblad Gilze en Rijen, 4 november 2020

Als bezitter van een open haard, een pelletkachel of een houtgestookte biomassacentrale zul je je, in de komende jaren, steeds vaker de vraag moeten stellen: Kan ik nog met goed fatsoen ‘een houtvuurtje stoken’? Binnen niet al te lange tijd wordt het antwoord op die vraag gewoon: “Nee!”

Houtstook is rigoureus aan vervanging toe. De grootschalige varianten zoals die in de Amercentrale de laatste jaren gebruikt zijn – op basis van pellets – hebben hun langste tijd gehad. Houtgestookte biomassacentrales zijn natuurlijk al helemaal uit den boze, zeker als die in de buurt van woonwijken liggen zoals die aan de Mosstraat bij Tussen de Leyen. Maar ook de open haard en de particuliere pelletkachel moeten eraan geloven.

Dit betekent dat we ons moeten bezinnen op ons eigen gedrag. Wie nu ‘s avonds door Gilze en Rijen loopt, ruikt overal de geur van houtkachels. In huis een vuurtje stoken, dat heeft iets gezelligs. Je kunt erbij wegdromen, starend in het opflakkerend vuur. Helaas behoort dat binnenkort tot het verleden. Want we zijn ons gaan realiseren dat genieten van een houtvuurtje gebaseerd is op het vernietigen van bomen.

Enige weken geleden schreven we over het behoud van een enkele boom: de zomerlinde bij de Vijf Eijken. Maar het gaat ons niet alleen om die ene boom. Het gaat erom de biodiversiteit in onze hele omgeving te behouden. Overheidsorganisaties luisteren nauwelijks naar de oproepen van verontruste burgers. In Gilze en Rijen al helemaal niet. Maar toch is er een positieve ontwikkeling, zelfs aan het boerenfront. Steeds meer mensen, ook agrariërs en veeteelthouders, komen erachter dat klimaatverandering een serieus probleem is. Sommige boeren gooien het roer om, en zijn op zoek naar klimaatvriendelijke methoden. Dat kost investeringen, maar ook op maat gemaakte ideeën, en goed nadenken over wat kan en niet kan. In ieder geval geen houtige biomassa verstoken.

Zaken die ver van ons bed liggen, zijn maar moeilijk te begrijpen. Maar het voorbeeld van houtstook verbieden, maakt duidelijk dat veranderingen als pijnlijk ervaren kunnen worden. Een sfeervuur in een terrashaard of vuurkorf is in onze gemeente nu nog toegestaan, mits er geen afval wordt verbrand. Maar de gemeente zal moeten nadenken over scherpere maatregelen. Elke open haard, palletkachel en houtgestookte biomassacentrale moet verboden worden.

Je denkt misschien: “ja, jullie kunnen gemakkelijk praten: jullie hebben geen open haard.” Wij van Groen Gilze en Rijen hebben wel degelijk een open haard, maar die wordt al twee jaar niet meer gebruikt. Wie duurzaam wil zijn en dus wil vergroenen zal ook naar zichzelf moeten kijken. Groen Gilze Rijen beseft dat dergelijke gedragsveranderingen niet vanzelf gaan. We hebben daarvoor lokale praktische ideeën nodig. Wie helpt? Geef je mening op onze website Groengilzerijen.nl.
E-mailadres: info@groengilzerijen.nl

Hits: 23