Weekblad Gilze en Rijen, 25 november 2020

erspreid over onze regio gaat Hart van Brabant een tiental Hub’s bouwen. Hub’s zijn onmisbare schakels in een slim netwerk van warmte en stroom. Die negen tot twaalf Hub’s worden belangrijke plekken waar energie samenkomt, wordt opgeslagen en waar uitwisseling van energiestromen plaatsvindt. Het draait om toelevering van wind- en zonne-energie aan het elektriciteitsnet dat in uw straat ligt. U denkt: ‘Wat heb ik daar mee te maken?’ Wij van Groen Gilze Rijen denken: Heel veel!

Het komende half jaar wordt het concept-bod van de REKS (Regionale Energie-enKlimaatstrategie) voor de landelijke overheid, waar die Hub’s een onderdeel van zijn, verder ingevuld, dat betekent dat de aandacht uitgaat naar thema’s als energiebesparing, de grootschalige opwek van duurzame energie en de warmtetransitie. Daarnaast klimaatadaptatie (klimaatverandering), de netwerkinfrastructuur en het besluitvormingsproces, om maar een paar aandachtspunten te noemen. Om dat besluitvormingsproces is het ons te doen: hebben de inwoners nog wat te vertellen of in te brengen?

Als je op YouTube het filmpje over Hub’s bekijkt dat op de website van Hart van Brabant staat, zie je onmiddellijk dat Tilburg en Waalwijk de dominante energieverdelers gaan worden (ook te vinden op onze website GroenGilzeRijen.nl)

De regio Hart van Brabant is een samenwerkingsverband van negen gemeenten: Waalwijk, Heusden, Loon op Zand, Dongen, Tilburg, Oisterwijk, Goirle, Hilvarenbeek en Gilze en Rijen. Deze regio Hart van Brabant gaat de komende jaren bepalen wat wij als inwoners gaan merken van de energietransitie en klimaatmaatregelen.

Politici gaan voor je beslissen hoe jouw huis straks verwarmd gaat worden. Dat zijn 218 raadsleden, 34 wethouders en 9 burgermeesters. Die bepalen hoeveel je voor energie gaat betalen, of er zonneweides bij je om de hoek komen en of er bijvoorbeeld in Gilze een ‘Hub’ komt? Dat laatste is overigens wel nodig als men een verdienmodel binnen de eigen gemeente wil vestigen.

Bent u er nog? Of al afgehaakt? Wij kunnen ons dat voorstellen, want het lijkt nu nog ‘een ver-van- mijn-bed-show’.

Gilze en Rijen heeft weinig invloed op al die energieveranderingen, vooral omdat we een militair vliegveld hebben. En daar hebben we niets over te zeggen. Windmolens kunnen er niet worden aangelegd. Het zal aankomen op alternatieve energiebronnen, geen biomassa, maar schone vormen. We moeten wel degelijk nadenken hoe wij in Gilze en Rijen meehelpen het CO2-gehalte terug te brengen naar nul.

En dat is belangrijk. De aarde is nog steeds aan het opwarmen. Twaalf jaar geleden verwachtten we een opwarming van anderhalve graad, en nu zitten we met de rekenmodellen al op 2 graden. De temperatuurstijging van de aarde is gewoon een feit. En als dat nog even doorgaat, wordt de aarde onbewoonbaar.

Op dat soort berichten reageren veel mensen halfslachtig. Op dreigingen reageren ze niet, ze ontkennen de feiten liever. Als je de feiten kent, kun je je gedrag aanpassen. En die stap moeten we gaan zetten. En dat kan er toe leiden dat we Hub’s in onze achtertuin toelaten.

Oké, maar profiteren wij ook een beetje van die plannen? Hoe zorgen we ervoor dat de ‘energie’ rechtvaardig verdeeld wordt? Hoe kunnen we als burger in gesprek gaan hierover met de bestuurders?

Voorlopig heeft Groen Gilze Rijen twee vragen bij die plannen van de Regio Hart van Brabant. 1. Hoe zit het met de landschappelijke inpasbaarheid? Blijft er nog iets over van het Brabantse landschap? 2. En als gemeenten zelf energie-ondernemer gaan spelen, waar blijven dan de rendementen?

Wil je meer weten over Groen Gilze Rijen? Ga dan naar onze website Groengilzerijen.nl Reageren kun je via info@groengilzerijen.nl

Hits: 33