Weekblad Gilze en Rijen 9 september 2020

Wethouder Vermorken en gemeentesecretaris Wiersema staan er straks gekleurd op: eerst blauw en daarna oranje. En dat voor de spotprijs van 600 euro. Zo stond het in BNdeStem. Waarom vermeldt die journalist dat bedrag? Dan denk je: Gilze en Rijen komt al die internationale verdragen na, bijvoorbeeld het verdrag dat over toegankelijkheid van de Spoorzone gaat. Dat zal het wezen!

Het gemeentelijk span denkt vooral internationaal. In de vaart der volkeren meegaan, zo noemde men dat voorheen. Zij dachten ongetwijfeld: lampjes erop en we krijgen een goede PR, Dat kost ons niets en wij staan ook nog in de schijnwerpers. Het blauwe kleurtje gaat de aandacht vestigen op het vijfenzeventigjarige bestaan van de Verenigde Naties, en oranje op alle geweld dat vrouwen en meisjes ondergaan. Sympathieke acties.

Het valt straks lekker op, ons blauw en oranje verschietende gemeentehuis. De afgelopen maanden moest ons gemeentehuis echter nog voor het eigen voortbestaan vechten. Er waren zelfs plannen om het af te breken. Daar heeft Groen Gilze en Rijen tegen gevochten. Vechten voor idealen of ideeën is in een democratisch land een politieke bezigheid. Met publiciteit en een enquête vroeg Groen GR aandacht voor de idiote sloopplannen. Ruim 160 inwoners namen de moeite om te reageren. Klip en klaar werd duidelijk dat de overgrote meerderheid van de enquête-invullers het idee van Vermorken en Wiersema naar de prullenbak verwees. De gemeenteraad van Baarle-Nassau maakte bovendien onomwonden duidelijk dat de zelfstandigheid van de enclave-gemeente voorop staat en die verwees het hele ABG-plan naar de prullenbak. De overige gemeenten waren daar maar wat blij mee. Zij hoefden die kooltjes niet meer uit het vuur te halen.

En na het afketsen van de afbraakplannen, wil de gemeente ineens het Rijense raadhuis weer tot het stralende middelpunt van het dorp maken. Voor de kleurenblinden maken de gekozen kleuren niet zoveel uit, maar welke kleur kiezen we om ervoor te zorgen dat ons Rijense gemeentehuis blijft stralen? Groen dan maar?

Hits: 40