Weekblad Gilze en Rijen, 22 juli 2020

Met een kort bericht liet het ABG-bestuur afgelopen donderdag 15 juli weten dat de verhuizing van de ambtenaren naar het Audaxgebouw afgeblazen moest worden. Waarom? Te weinig draagvlak en een duidelijke opeenstapeling van inschattingsfouten. Men had geen rekening gehouden met de inwoners van Baarle-Nassau en Rijen. Die hebben dan ook duidelijk laten weten weten dat ze niet gediend zijn van verkoop van hun gemeentehuizen. Ze vonden het een ondoordacht, overhaast en een financieel slecht onderbouwd plan.

ABG-directeur Wiersema en wethouder Vermorken (VVD) blijken weinig voeling te hebben met de gemeenschap waarvoor ze werken. De wethouders van de coalities hebben de mond vol van burgerparticipatie, maar ze waren even vergeten dat ze als bestuurder dienstbaar moeten zijn aan de inwoners. Eigenbelang, afkalvend bestuursinzicht en te groots denken spelen aan de bestuurstafel kennelijk een grotere rol dan men wil laten blijken. Het ABG-bestuur ging er daardoor in een razend tempo toe over om de drie gemeenteraden onder druk te zetten, zodat ze een ondoordacht en onvolledig verhuizingsplan zouden accepteren.

Groen Gilze en Rijen (Groen GR) was een van de partijen die openlijk tegen die bestuurders zei: “Denk eerst eens goed na! Doe kalm aan!” Temporiseren had het sleutelwoord moeten zijn. Helaas dat was aan dovemansoren! Al eerder had Groen GR aangedrongen op een andere wijze van communiceren: bijvoorbeeld via een burgerberaad waarin inwoners vooraf hun ideeën en standpunten kwijt kunnen. Praat met burgers! Probeer te weten te komen wat ze willen! Zeker als er ingrijpende beslissingen moeten worden genomen. En dat is wat anders dan de ‘burgerparticipatie’ die de bestuurders van de gemeenten nu hebben laten zien. Te veel inwoners hebben het idee dat er niet naar hen geluisterd is. De burgers hebben daardoor het vertrouwen verloren in hun wethouders, in de coalitiepartijen en in het ABG-bestuur.

De petitie ‘Red het Raadhuis Rijen’ is nog steeds actief. Uw steun is nodig, want een kat in het nauw maakt rare sprongen. In september gaat de bestuurlijke soap weer verder, maar dan hopelijk met ideeën die kansrijker en slimmer zijn dan het ondoordacht ontmantelen van het democratische hart van onze gemeente.

Op onze website groengilzerijen.nl vind je de petitie. Teken die nog even voor je vakantie gaat vieren. Groen GR gaat ook op vakantie en wenst iedereen een veilige vakantie toe: ‘Pas goed op jezelf en op elkaar!’

Hits: 33