Weekblad Gilze en Rijen, 15 juli 2020

Red het Raadhuis, teken de petitie hier: Link naar ‘https://petities.nl/petitions/red-het-raadhuis-rijen’

Onthoud de datum: 9 juli 2020, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Rijen! Een handjevol Rijenaren heeft, gesteund door Gilzenaren, ons raadhuis uitgeleverd aan Gilze. Het is niet ondenkbaar dat het al afgeschreven en zeer moeilijk bereikbare pand van Audax op het verouderde industrieterrein van Gilze het nieuwe gemeentehuis wordt. Onder aanvoering van Wethouder Vermorken (VVD) en gemeentesecretaris Wiersma, tevens algemeen directeur van de ABG-organisatie, heeft een krappe raadsmeerderheid ervoor gekozen om alle ambtenaren van Rijen naar Gilze te laten vertrekken.

Waarom die raadsleden dat beslist hebben? Ze denken dat ambtenaren veel beter functioneren als je ze allemaal in één kantoor bij elkaar zet. Ze zijn even vergeten dat die ambtenaren al drie maanden vanaf hun huisadres werken, zonder problemen. Het verbouwen en daarna voor vijf jaar huren van het Audaxpand gaat plusminus vijf miljoen kosten. Dat is zoveel geld dat onze burgemeester, de wethouders, de griffier en de raad mee moeten naar Gilze. De VVD heeft er zelfs geen moeite mee als ons Raadhuis dan ook maar meteen gesloopt wordt. Kern75 ontkent dit, maar hun amendement laat het over aan het college; en die wil het weer overlaten aan koper. Geen enkele garantie!

De mening van Groen GR en van de andere oppositiepartijen wordt volkomen genegeerd. De verhuizing is door Vermorken verkocht als een efficiëntiemaatregel: een bezuiniging. Maar inzichtelijk maken kan hij dat niet. Groen GR heeft daar grote moeite mee! Het huis van de lokale democratie dient midden in de gemeenschap te staan. Het is triest om te moeten constateren dat Vermorken en Wiersema die voor 70 procent door Rijenaren betaald worden (zo’n honderdduizend euro de man) dit volkomen negeren. In Baarle Nassau luistert men wel naar de inwoners. Daar hebben alle raadsleden gekozen om in hun gemeentehuis te blijven. Dat zelfs de Rijense raadsleden van onze gemeente hier geen begrip voor hebben, zegt veel over wat ze voor hun eigen dorp voelen. De raadsvergadering was helder: ondanks alle inhoudelijke argumenten om niet naar het Audax-gebouw te verhuizen, moesten en zouden VVD, Kern75 en CDA het plan er door drukken.

Onzekerheden?
Wat zijn de gevolgen voor de verhuisplannen doordat de raad van Baarle-Nassau unaniem ‘Nee’ heeft gestemd? In de oorspronkelijke voorstellen, waar alle drie de gemeenten mee akkoord moesten gaan, was de verhuizing naar het Audax-gebouw gekoppeld aan de verkoop van het gemeentehuis in Rijen en gedeeltelijke verhuur van de gemeentehuizen in Alphen en Baarle. Het bestuur van Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zou op hun plek blijven. Die van Gilze en Rijen zou meeverhuizen.

Ons college heeft op het laatste moment het raadsvoorstel gewijzigd en in tweeën gehakt. Afgelopen week de verhuizing naar het Audax gebouw door de ambtenaren. Na de vakantie volgt het voorstel over de verhuizing van ons gemeentebestuur en de toekomst van het raadshuis in Rijen.

Wethouder Vermorken was echter heel duidelijk over de mogelijkheden: het is te duur om volgend jaar zowel het Audax-gebouw te huren en het raadshuis te behouden. Verhuizen is dus eigenlijk automatisch een keuze om het gemeentehuis te verkopen. Hij liet ook doorschemeren zonder Baarle-Nassau door te willen gaan. De lege delen van het Audaxgebouw (doordat een aantal ambtenaren in Baarle-Nassau blijft werken) willen ze dan opvangen door onderhuur. Niet alleen gaat dit ons als inwoners heel veel geld kosten, ook blijkt hieruit dat het plan klaarblijkelijk kost wat kost door moet gaan. Wat daarvan de redenen zijn, zal nog wel eens boven water komen. Maar dit kan zo maar niet. Er is een nieuw besluit nodig, want Baarle-Nassau doet niet mee.

Groen Gilze en Rijen is afgelopen donderdag in de raadsvergadering stevig tegen het voorstel ingegaan. Daar hadden andere raadsleden weinig begrip voor. Wij werden er tijdens de raadsvergadering zelfs op aangevallen dat wij met een enquête naar de mening van inwoners hebben gevraagd. Het onderzoek zou niet deugdelijk zijn. Ja, dank je de koekoek! Wij zijn geen wetenschappers maar raadsleden, en we willen graag weten hoe u erover denkt!

Dus hebben we maar een volgende stap in de volksraadpleging gezet. Wij roepen u op massaal de petitie “Red het Rijense Raadhuis!” te steunen om het gemeentehuis met bestuur en ambtenaren daar te behouden. Ga naar https://groengilzerijen.nl

Hits: 22