Weekblad Gilze en Rijen, 8 juli 2021

Groen Gilze en Rijen legde vorige week de inwoners een enquête voor. De vragen: Bent u voor of tegen het plan om het gemeentehuis te verhuizen naar Gilze en daarvoor gedurende vijf jaar ruimte te huren bij de Audax? Wat vindt u van het plan om het Rijense raadhuis te verkopen? Bovendien stelden we nog diverse aanvullende vragen over de toekomst van de gemeente Gilze en Rijen met of zonder de ABG-organisatie.

Inwoners hebben massaal, binnen een zeer korte tijd, op ons verzoek gereageerd. Meer dan 560 personen namen de moeite om de enquête op de website van Groen Gilze en Rijen in te vullen. De belangrijkste conclusies: 70 procent is tegen het plan om het gemeentehuis te verhuizen; 81 procent is tegen het plan om het gemeentehuis nu te verkopen (8% wil het gemeentehuis nu wel verkopen); 76 procent wil dat de Gilze en Rijen een zelfstandige gemeente blijft. Daarvan is 48 procent ontevreden met de ABG en vindt dat de ABG-organisatie moet worden opgeheven en terug naar de oude situatie met eigen ambtenaren. En 40 procent vindt de ABG prima werken; Slechts 17% wil een fusie met een andere gemeente, waarvan het merendeel dat wil met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. (opvallend is dat als tweede fusie mogelijkheid niet Breda, Tilburg of Dongen is aangegeven, maar Oosterhout). Bij de enquête hebben we ook gevraagd waar de geënquêteerden wonen: 85% woont in Rijen, 12% in Gilze, 2% in Molenschot en 1% woont buiten onze gemeente. Er waren (tot afgelopen zaterdag) geen reacties uit Hulten. Het is duidelijk dat onze burgers de plannen om te verhuizen massaal verwerpen. Van onze volksvertegenwoordigers mag je verwachten dat ze de burgers, hun stemmers, serieus nemen. Groen Gilze en Rijen gaat er dan ook vanuit dat de 21 raadsleden dat bij een hoofdelijke stemming zullen laten zien. Iedereen kan donderdagavond vanaf 19.30 zelf zien wat onze raadsleden stemmen. Dat kun je volgen via de Livestream op de website van de gemeente Gilze en Rijen.

Hits: 24