Weekblad Gilze en Rijen, 24 juni 2020

Het Raadhuisplein in Rijen is gerenoveerd. Inmiddels heeft het eerste ongeluk er alweer plaats gevonden. Het meisje kwam er gelukkig met wat schaafwonden van af, maar haar fietsje lag wel onder een auto. Groen Gilze en Rijen is gaan kijken en moet de omwonenden gelijk geven: het Raadhuisplein is nog onveiliger geworden. Bewoners zijn verontrust over de verkeersveiligheid, maar nog meer zijn ze boos op wethouder Van Veen.

Omwonenden voelen zich gepasseerd, geminacht en beledigd

De heer Van Gool, getuige van het ongeluk, vertelt emotioneel dat al een aantal jaren duidelijk is dat de situatie aan het Raadhuisplein niet optimaal is. De gemeente heeft daarom contact gezocht met de omwonenden om het plein te verbeteren. Van Gool werd lid van de klankbordgroep: “Bewoners en gemeenteambtenaren stelden een voorkeursoptie op, maar door een ingreep van de wethouder kwam er opeens een heel andere variant op tafel. Over onze plannen praten was opeens niet meer mogelijk. Ik voelde me zwaar beledigd. Wij maken ons druk over mensenlevens en we worden totaal niet serieus genomen! En dan nu al een ongeluk.”
Van Gool probeerde onlangs nog een gesprek met wethouder Van Veen aan te gaan, maar kon op geen enkele manier een afspraak krijgen: “Dit voelde als regelrechte minachting naar ons. Van Veen wist dat er problemen waren, maar ze heeft de zaak over de schutting gegooid. Wethouder Diepstraten gaat daar nu over. Maar dat we nu met een gevaarlijke situatie zitten, is toch echt omdat wethouder Van Veen dit knettergekke plan bedacht heeft en doorgedrukt.”

Een ongeluk en veel bijna-ongelukken

Moeder en dochter fietsten vanuit de Schoutstraat richting de Mariastraat. De oversteek daar is voor fietsers erg lastig, omdat geparkeerde busjes het zicht blokkeren, Bovendien is de bocht in het fietspad veel te scherp. Van Gool zag dat het meisje door de bocht ging en niet op tijd kon stoppen. Zo kwam met haar voorwiel op de weg, waar op dat moment net een auto aankwam die eerder uit het zicht bleef door een geparkeerd busje. Het kind viel gelukkig opzij, net naast de auto, zodat de auto alleen het fietsje raakte. Ze kwam er met een paar schaafwonden vanaf.
Van Gool vertelde dat er elk uur wel bijna-ongelukken plaatsvinden op dit punt. Toeval of niet, maar Groen Gilze en Rijen was op het kruispunt al binnen vijf minuten getuige van een bijna-ongeluk. Een scholier kwam vanuit de Regentenstraat en stak over. Hij zag een auto over het hoofd die vanuit de Mariastraat aan kwam rijden. Hard remmen en gepaste snelheid hebben een ongeluk voorkomen. Maar bestuurder en fietser waren wel flink geschrokken.

Groen Gilze en Rijen wil snel actie

De heer Van Gool en de andere buurtbewoners zijn bang dat er binnenkort een ernstig ongeluk zal plaatsvinden. Groen GR heeft daarom vragen over deze kwestie gesteld aan het college. Groen Gilze en Rijen rekent erop dat het college de ernst van de situatie gaat inzien en ook de omwonenden serieus neemt. Ons advies: “Ga met ze in gesprek, luister naar hun zorgen en handel snel, want dit gaat vandaag of morgen een keer fout.” En de schuldigen kunnen dat dan vanuit hun uitkijkposten op het gemeentehuis zelf constateren.

Hits: 40