Weekblad Gilze en Rijen, 3 juli 2020

In mei 2019 werd de lokale coalitie van Kern75, CDA en GB uitgebreid met de VVD, inclusief een vierde wethouder. Meteen werd ook de ABG versterkt. Dat is het kantoor waar al onze ambtenaren naar toe zijn gegaan en dat tegen een forse betaling diensten verleent aan drie gemeenten, waaronder Gilze en Rijen. De coalitie beloofde dat met deze ingreep alles beter zou worden. En dat mag ook wel voor een rekening van voorlopig 18 miljoen euro. Daar komen nog wat extra kosten bij, maar die zijn nog niet inzichtelijk gemaakt. Wordt vervolgd, zullen we maar zeggen.

Groen Gilze en Rijen vindt als enige partij dat de ABG een kansloze missie is, zeker op de manier waarop die organisatie nu wordt aangestuurd. Simpel voorgesteld gaat het daar als volgt: de algemene directeur van de ABG stuurt op maandag en dinsdag de rekeningen naar het gemeentehuis van Gilze en Rijen. Op woensdagmorgen zet diezelfde directeur zijn pet op van secretaris van Gilze en Rijen. Hij gaat dan de binnengekomen rekeningen controleren en hij beoordeelt of ze betaald kunnen worden. Op vrijdag gaat hij bekijken welke werkzaamheden de ABG moet gaan verrichten voor de gemeente Gilze en Rijen. Als directeur ABG bepaalt hij vervolgens wat die werkzaamheden gaan kosten, schrijft daarna weer rekeningen uit enzovoorts. Die ABG-organisatie blijft zo lekker in bedrijf.

Bij de herstart van de huidige coalitie en onlangs in dagblad BNdeStem vertelde wethouder Vermorken dat zijn voorganger de portefeuille financiën niet zo netjes had achtergelaten. Maar de inwoners konden rustig gaan slapen, want de nieuwe coalitie had nu met 15 raadsleden de absolute macht, zoals een van de 15 coalitiegenoten het vertaalde. Men zou uit een heel ander vaatje gaan tappen. Er werden volop plannen gemaakt: de centrumplannen in Rijen en in Gilze zouden snel gerealiseerd worden en de tunnel onder het spoor bij het station werd plots een ‘onderdoorgang’. Tot op de dag van vandaag zijn er bakken met geld voor die plannen uitgegeven. Maar het is allemaal nog niet definitief. En is er ook nog steeds geen handtekening gezet.

Wat doet deze coalitie dan wel?
Bomen omhakken! Volgens een bevlogen inwoner zijn er alleen al vanaf 2018 door deze coalitie inmiddels meer dan 600 gezonde bomen geveld. Voor een coalitie die de woonwijken wil opknappen is dat geen goed begin. Moeten deze bomen dan niet vervangen worden? Ook hier blinkt men uit in plannen maken. Dat maken van al die wijkverbeteringsplannen kost ook geld. Maar tot nu toe is men nog nergens aan uitvoering begonnen.

Gezien het tekort dat deze coalitie heeft, zal er in 2020 nog hard gerekend moeten worden hoe het allemaal betaald moet gaan worden. De vierde wethouder en de steeds meer geld verslindende ABG houden onze gemeente in een wurggreep waar we – met hulp van de kiezers – pas na de volgende gemeenteraadsverkiezingen van verlost kunnen worden. Groen Gilze en Rijen vindt drie wethouders meer dan voldoende en wil dat onze ambtenaren gewoon weer bij onze eigen gemeente werken in ons eigen gemeentehuis.

Hits: 29