Weekblad Gilze en Rijen, 15 april 2020,

Empathie, toch wel het woord van afgelopen week. In de media stond het met grote koppen in beeld. Vooral het gebrek eraan werd alom beschreven. Wopke Hoekstra, minister van financiën, had het duidelijk niet. Met als gevolg boze Italianen en Spanjaarden.
Onze gemeente heeft het uiteraard wel, althans dat vindt het college zelf.
Toch wel bijzonder dat er dan zo veel boze inwoners zijn die zich door de gemeente niet begrepen voelen.
Empathie, het vermogen om zich in de positie van een ander te verplaatsen, is van groot belang om conflicten op te kunnen lossen, rekening met de ander te houden en daardoor betere beslissingen te nemen. Zo hoort de politiek in onze ogen te werken. Opvallend is om te constateren dat een paar wethouders meer bezig lijken te zijn met mooi weer spelen op facebook en twitter dan dat ze feitelijk bezig zijn met empathisch handelen.
Enkele voorbeelden van projecten waar het niet goed is gegaan:
23 gezinnen maken bezwaar tegen de autotunnel aan de Julianastraat;
80 gezinnen rondom de Bongelakker voor een speeltuintje;
Jongerengroep in Molenschot m.b.t. de woningbouwplannen;
Aanwonenden Meierstraat over de ontsluiting nieuwe woningen Laarspad;
de wijk Bloemaardsbeemd – Roskamp over het kappen van bomen;
7 gezinnen van de Wethouder Noijhof over de bouw van 13 woningen naast hun hofje;

Ook zijn er verenigingen en stichtingen die problemen ervaren met collegeleden:
o.a. de seniorenvereniging in relatie tot de Boodschap (mbt de bar) en de heer Brans heeft namens stichting Nuwelijn (basisscholen) zelfs alle politieke partijen aangeschreven over het gebrek aan empathie bij wethouder van Veen.
Met meer kennis en empathie waren deze projecten en conflicten waarschijnlijk beter en sneller afgelopen, zonder de frustratie die nu bij de bewoners is blijven hangen.

U denkt misschien, dat is makkelijk gezegd. Kijk eerst eens naar jezelf. Dat doen we. Soms komt ons krantenbericht niet bij iedereen over zoals bedoeld. Enkele weken geleden stoorde iemand zich over ons stukje waarin we het coronavirus benoemde in een artikel tegen een biomassacentrale. Dan kijk je terug. We stelden ons de vraag: “Had dit stuk ook zonder verwijzing naar het coronavirus gekund?” Ja dat had gekund. Dus bij deze onze excuses hiervoor. Terugkijken, je verplaatsen in de ander en ook sorry zeggen hoort erbij. Het houdt je scherp en bij de les. Er is immers nog heel veel te doen! Voor ons staat vanaf de oprichting van onze partij veiligheid en leefbaarheid van de inwoner met stip op 1. Wij wensen u mooie en leefbare tijd toe, en … houd rekening met elkaar

Hits: 25