Weekblad Gilze en Rijen, 4 maart 2020

Het Raadhuisplein in Rijen wordt binnenkort verbouwd. Drie bochten gaan er uit en veranderen in ‘gewone’ kruispunten. Volgens Kern75 wethouder Van Veen wordt het veiliger.
Helaas is er bij deze dure ingreep niet goed gekeken naar de snelheid van auto’s: want wat doet het met de veiligheid als het een racebaan wordt? En fietsers worden overal uit de voorrang gehaald, op één bocht en de twee dwarsstraten na dan. Logisch toch?

Het Raadhuisplein is een veel besproken plein. Al vanaf het begin van de ‘nieuwe structuur’ is er discussie. Er zijn regelmatig (bijna) kleine ongelukken. Vooral met fietsers.
Menig plan is besproken en sneuvelde in de raad. Het leek er even op dat een rotonde met remmende maatregelen een meerderheid had. Simpel en goedkoop, en als het niet bevalt ook weer eenvoudig terug te draaien.
In tijden van grote financiële tekorten en flink lenen toch een serieuze optie.
Maar Kern75-Wethouder Van Veen vond het niks en vanuit de achterkamertjes kwam ineens het dure plan van drie kruispunten op tafel. Overleg in de raad had geen zin, want de coalitie had zich al laten inpalmen.

Gebrek aan kennis, overzicht en visie.
Er werd door de oppositie veel vragen gesteld. Hoe past het Raadhuisplein-plan in de overkoepelende verkeersvisie/verkeersstructuur? Welke gevolgen heeft dit plan voor de snelfietsroute? En voor de tunnel aan de Julianastraat? Hoe voorkomen we te hard rijden? Enzovoorts. Ze werden niet beantwoord. De wethouder van Kern75 heeft een vaste formule als ze het niet weet: eerst komt een monoloog van ‘hoe het ook al weer begon’ en daarna dat ze alle betrokken en deskundige partijen heeft gesproken. Uiteraard zouden die allemaal vóór haar plan zijn.
Treurig is te constateren, dat wanneer je zelf die partijen spreekt, er een andere conclusie komt.
Bij andere onderwerpen hebben betrokken belangengroepen zelfs ingesproken om aan te geven dat hun mening toch echt anders is dan de wethouder aangaf. De verdediging van de wethouder is steevast dat ze er andere herinneringen aan heeft en dat er intern in die groepen niet goed wordt gecommuniceerd. De coalitie slikt het.
Maar wij maken ons echt zorgen over de plannen van deze wethouder.
Dure plannen worden met alternatieve feiten gedekt. Dat kan niet goed gaan.

Hits: 30