Weekblad Gilze ne Rijen, 26 februari 2020

De ambtelijke staf als schuldige aanwijzen, en tegelijkertijd de raad aanvallen. Dat waren de twee ingrediënten van de zwarte thee die in de gemeenteraad gezet werd door Manders, fractievoorzitter van Gemeentebelang. Hij trachtte op die manier de ‘niet in controll’ -zijnde wethouder Zwarts de hand boven het hoofd te houden. En hij zal gedacht hebben op die manier kan ik de aandacht van de echte conclusie afleiden.

Hij vergat dat hij als lid van de Rekenkamercommissie zelf ingestemd had met de conclusies van het onderzoeksrapport (BMC). De opstelling is misplaatst en maakt van het onderzoek een farce. Op die manier ben je de institutionele instrumenten, zoals rekenkameronderzoek, aan het uithollen. En dat niet alleen, ook schoffeer je je mederaadsleden.

Het BMC-rapport zei het in ambtelijke taal, maar niet minder duidelijk.
Het project ‘Anders inzamelen’ ‘moet als onvoldoende beoordeeld worden’. BMC zegt hierover: ‘De oorzaak hiervan is gelegen in de matige voorbereiding van het project, het onvoldoende goed functioneren van de projectorganisatie, onvoldoende financiële controlling en niet goed ingerichte governance.’
Even verderop staat: ‘Het bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgeverschap heeft niet adequaat gefunctioneerd.’
De laatste zin is in wezen de opdracht aan de wethouder: stop, denk even na, en neem je verantwoordelijkheid. Als je meer dan 50% over het budget schiet, kijk dan kritisch in de spiegel en zoek de fout bij jezelf. Jij hebt de politieke verantwoordelijkheid voor het financiële debacle, dus verdwijn van het pluche en laat de taak aan een ander over. Dat heet politieke moed.

Het was voor de zoveelste keer duidelijk dat de coalitie een spelletje met zichzelf speelt en thee zet op de bovenste verdieping van het gemeentehuis. We zitten aan de knoppen en ook al gaat het naar de knoppen, wij trekken ons nergens niets van aan. Wij lappen de financiën aan onze laars. We laten de inwoners ervoor betalen, straks zijn ze dat toch vergeten. En doe vooral een lintje om het rapport, stop het in de grote bureaulade met als opschrift: een goudgerand debacle.

Hits: 28